Homokozóba jár a dél-alföldi arab, ha elkapja a honvágy

Illustration for article titled Homokozóba jár a dél-alföldi arab, ha elkapja a honvágy

Egészen elképesztő cikket közölt a Délmagyaroszág egy facebookos leánykérést követő Google Translate-szerelemről, ami egy árpádhalmi homokozóban végződött. Máris az övék a legdurvább fb-ajánló díja, de akkor még nem olvastad az idézeteket!

Advertisement

Ági és Hesham sztorija annyira furcsa, hogy az autentikus hangulat megőrzése végett elég, ha szó szerint idézet pár mondatot:

  • A Facebook-oldalon megpillantottam a lánytestvére fotóját, és az első pillantásra beleszerettem. Őt is ismerősnek jelöltem. Ági visszaigazolt, de azt írta, hogy nem tud angolul. Szerencsére sikerült rávennem, hogy használja a Google Fordítót. Fél óra levelezés után megkértem a kezét.
  • Hesham kitartó volt. Két hét után rávette Ágit, hogy Skype-on, vagyis kamera segítségével beszélgessenek tovább. Ettől kezdve – továbbra is használva a Google Fordítót – napi 6-8 órán keresztül beszélgettek másfél éven át.
  • Áginak feltettük a kérdést, ami biztosan sokakban felmerül: nem félt-e attól, hogy eladják néhány kecskéért.
  • Addigra már teljesen megbíztam Heshamben. Azért én is megkérdeztem tőle, hogy ugye nem akar eladni. Nem értette, úgyhogy el kellett magyarázni, milyen kép él róluk Magyarországon. Azt is elmondtam, lehet, hogy nálunk sokan terroristának gondolnák a bőre színe miatt.
  • Hiányzik a homok. Itt legfeljebb a játszótéren látok. Néha odamegyek és a kezembe veszek egy marékkal – vallotta be a férfi, akit senki sem néz Árpádhalmon terroristának.
  • Arabtanárként nem talált munkát, ezért az önkormányzat közmunkásként alkalmazta négy hónapig. Ez alatt az idő alatt szinte teljesen megtanult magyarul. Most kulturális közfoglalkoztatottá léptették elő. Az óvodásoknak és az iskolásoknak szakköri formában arab nyelvet fog tanítani, és megismerteti velük hazája kultúráját.
Advertisement

Április elsejei tréfa lenne ez az egész? Annak azért bizarr. A cikk ugyanakkor rettenetesen gyanús.

Az írásba ékelt Hárommilliós városból jött című keretes anyag szerint például:

A fiú és családja a Kairótól 200 kilométerre lévő, Nílushoz közeli, 3 millió lakosú Mienában élt, jómódú családban.

Advertisement

Miena nevű várost nem találni Egyiptomban, van viszont Kairótól 250 kilométerre, a Nílus partján egy angol nyelvű térképeken Minya nevű város. Ennek 250 ezer lakosa van, tizede a cikkben szereplőnek. Az elérhető listák szerint az országban összesen 4 darab milliósnál nagyobb város van, Minya a 17. a sorban.

(via csokosluli)

Vélemény, hozzászólás?