Kategóriák
konc

Szerinted mire hivatkozva tolja ki az önkormányzat a csatornázás teljesítési határidejét Nagykovácsiban?

Hát persze, hogy “földtani adottságokra”! Ami ugye esetünkben nem magyarázat, ahogy arra már egy olvasóm is rávilágított tegnapi posztomban.

Advertisement

A Nagykovácsi.hu-n megjelent önkormányzati beszámolóban, mintegy mellékesen említik meg ezt az okot. Idézem:

Tekintettel arra, hogy a vállalkozó a kivitelezési munkák során akadályba ütközött (földtani adottságok miatt), ezért kezdeményezzük az irányító hatóságnál a vállalkozó által vállalt teljesítési határidő 15 nappal való meghosszabbítását.

Advertisement

15 nap kötbér nem kevés pénz. Ez a pénz természetesen közpénz. Ahogy Citizen X is írja;

Egyébiránt amennyiben a határidőre nem készül el a munka (a helyreállításokkal együtt), és a határidő módosítása nem indokolható IGEN ALAPOS magyarázattal (időjárásra vagy talajviszonyokra való hivatkozás például szóba sem jöhet), akkor a Kivitelezőnek kötbért kell fizetnie. Ennek kivetését sem mérlegelheti az önkormányzat, a kötbért be kell szedni, mert ha nem, akkor ismételten a hűtlen kezelés valósulna meg, a kötbér ugyanis szintén közpénz.

Advertisement

Az “IGEN ALAPOS” ebben az esetben három szó, zárójelbe téve.

A “földtani adottságok” alatt természetesen ne frissen feltárt régészeti leletekre, vagy gonosz gyíkemberek földalatti bázisára gondolj, hanem arról van szó, hogy bizonyos helyeken sok volt a kő és az agyag. Ez a tény már annak számára is nyilvánvaló, aki akár egyszer is felásta a veteményest a hátsó kertben, de az ilyen léptékű, EU-s forrásból megvalósított beruházások esetében az előzetes földtani vizsgálat alapvető dolog kéne, hogy legyen. Ha Marika nénit kérdezték volna, egy csomó (köz)pénzt megspórolnak. Ő aztán tudna mesélni! Bár ő eddig mindig kiválóan kezelte a “földtani adottságokat” ha a paradicsompalántákról volt szó, pedig nem áll lánctalpas munkagép a kapuja előtt. Illetve igen, de az nem az övé, Marika néni pedig nem lop munkagépet, ezért tűzbe teszem a kezem.

Advertisement

Ha nem voltak tisztában a földtani adottságokkal az őslakosnak számító városvezetők, akkor mégis hogyan történhetett az, hogy már a munkálatok megkezdése előtt felállítottak egy hatalmas kőzúzó gépet a kápolnánál? Többször említették, hogy az említett gép végtermékét tervezik majd az utak javítására felhasználni. Tekintsük úgy, hogy a kötelező földtani vizsgálatokat követően nem volt halvány fogalmuk sem az egyedi sajátosságokról, csak nagyon jók a megérzéseik? Esetleg Bátonyterenyéről hozták volna a követ bérzúzni, magánszorgalomból? Vagy a gép csak valahogy odakerült, a teherautók pedig, amik folyamtosan szállították bele a terméskövet, csak véletlenül arra jártak és megragadták a kínálkozó alkalmat?

Szeretem ezt a kifejezést. Naponta ízlelgetem. “Földtani adottságok”. A földtani adottságokat mosom fel naponta a padlóról, földtani adottságok teszik tönkre az autómat, földtani adottságok miatt lehetetlen eső után gyerekkocsival vagy gyalogosan közlekedni és most ezek a csúnya földtani adottságok hosszabítanak meg egy határidőt. Sok mindent takar ez “földtani adottság”. Én úgy hívom, amikor a lakásban találkozom vele, hogy dzsuva. Kint az utcán, autóval, gödör a becsületes neve, eső után, bokáig érő sár. Határidő meghosszabítás esetén pedig egy olyan vezetést takar, ami tökéletesen alkalmatlan egy ilyen volumenű projekt levezénylésére.

Advertisement

Megannyi kérdés. A vadonatúj, sárga ballonkabátom felhajtott gallérjára fogadom, hogy végére járok mindnek, de van ám itt annyival nagyobb gáz is, mint egy szimpla csatornázás, hogy leesik az állad, de erről majd később számolok be. Előbb ki kell derítenem, hogy kicsoda a titokzatos Citizen X…

UPDATE: Szorgalmasan murvázzák az utcánkat. Véletlen? Aligha! 🙂

Köszönöm neked, Citizen X!

Vélemény, hozzászólás?