17 évesen kapucniban = halál

Amikor lelőnek egy 17 éves védtelen srácot, az szomorú. Amikor ezt egy rendőr teszi, az dühítő. Amikor a rendőrt felmentik, az lázító. Amikor erről írnak egy bárgyú protest dalt, az pedig ízléstelen.

Advertisement

A haiti Wyclef Jean a Fugees-zal futott be. Volt, hogy reppelt, de elsősorban a saját nevét mondogatta, meg rendszeresen elszámolt háromig. A zenekar felbomlása után szólóban is sikeres lett, majd egyszer csak Haiti elnöki posztjára pályázott, illetve 2010-ben a haiti földrengés áldozatain próbált segíteni a We are the world: 25 for Haiti nevű félresikerült projektjével. Ez utóbbin érzékelhető a legjobban, hogy szegény Wycleftől nem áll messze az ízléstelenség. Nem rosszindulatú ízléstelenség ez, egyszerűen nem tudja megtalálni a megfelelő hangot az üzeneteihez.

Sajnos ugyanez a baj legújabb szerzeményével. A 17 éves Trayvor Martint 2012 februárjában lőtte le George Zimmerman, egy önkéntes rendőr. Zimmermant múlt vasárnap felmentették. Az üggyel rengeteg probléma van. Először is Zimmerman nem önkéntes rendőr volt, csupán egy önkéntes polgárőr. Látta, hogy Martin szokatlanul viselkedik (esőben sétál és a házakat stíröli), felhívta a rendőrséget, majd a tanács ellenére a fiú után ment. A következő fejlemény, hogy a 17 éves afro-amerikai srác halott, a 28 éves latin-amerikai férfi pedig vérző orral várja a floridai rendőrséget. Nem is indul eljárás ellene 44 napig, akkor is csak . Az ügy részletei zavarosak, az esküdtszék végül hitt Zimmermannak, és önvédelemre hivatkozva felmentették minden vád alól.

Advertisement

Illustration for article titled 17 évesen kapucniban = halál

Az Egyesült Államok most lázong, tüntetések szerveződnek, miközben Obama nyugalomra int. Wyclef Jean eközben odáig jutott, hogy a srác lehetett volna a következő elnök, a következő űrhajós, vagy a következő Steve Jobs, illetve, hogy minden városban van egy bolond, aki lelő téged, ha kapucniban sétálsz.

Advertisement

Az ügy szomorú és Wyclef is alapvetően jót akart, de semmi szükség nem volt erre a dalra. Különben is Wyclef, ezt legalább így kell csinálni:

Vélemény, hozzászólás?