Fejtsük meg együtt: mit akart mondani az Origo szerzője?

Illustration for article titled Fejtsük meg együtt: mit akart mondani az Origo szerzője?

Indul a Cink rejtvényrovata. Első feladványunk a Quart teljesen érthetetlen bevezetője a Muzsikás nagykoncertjéről szóló cikkhez.

Advertisement

Rejtvényrovatunkban ezúttal Rónai András Quart-on megjelent Muzsikás-koncertkritikájának a bevezetője a téma. A bevezető vagy lid (anglománoknak lede, germanofileknek kopf) elvileg arra szolgálna, hogy a cikk tartalmát tömören összefoglalva érdeklődést keltsen a címet már bekajáló olvasóban. De hagyományos módon bárki tud lidet írni, Rónai ezért az alábbi, experimentális szöveggel nyitott:

A Muzsikás jelentőségét egyrészt aligha kell taglalni, másrészt jelentőségből még nem lesz jó koncert – sok minden lehet belőle, nem is feltétlenül csak olyan talmi dolgok, mint mondjuk egy kitüntetés; de jó koncert csak azon az áttételes módon, ha sok ember elhiszi, hogy Fontos Dolog részese, és ettől az tényleg Fontos Dolog lesz. Ebből nemcsak jó jöhet ki (lásd például a hamarosan Magyarországra érkező The Wall eredeti szándékait), de mondjuk a Muzsikás esetében minden rendes magyar ember tudja, hogy az jó lett volna, ha a jelentőségüket megfelelően meg tudjuk ünnepelni. Minden gátló körülmény ellenére számos alkalommal bizonyította ezt a Muzsikás, magán ezen a koncerten is.

Advertisement

Mi itt az íróasztalnál NAK kollégával ebből egy szót sem értünk. Én az elején érteni véltem az első mondatot, de a második közepénél már teljesen zavarban voltam, hogy a harmadik végképp eleven kérdőjellé varázsoljon. Mit tud minden magyar ember a jelentőségünneplésről? Ki és mikor és mivel gátolta régen a Muzsikást? És mit bizonyítottak? És mik a The Wall eredeti szándékai? Na és a későbbiek? A The Wall abból jött ki jól, hogy sok ember elhitte, hogy Fontos Dolog részese? Ha tényleg így van, akkor mi a rákot jelent mindez?

Vélemény, hozzászólás?