Thomas Keller-díjat kaphat egy Cink-olvasó! Azt állítja, sikerült az eredetire emlékeztető tésztalevest előllítania valódi hozzávalókból!
Nemrég kezdődött a nap, de én már azt várom, hogy este legyen, elővehessem az András listáján szereplő hozzávalókat, és kipróbáljam, tényleg lehet-e illúziókeltő szemétlevest főzni igazi hozzávalókból. Na nem mintha nem hinném el a levelét, de ez olyan jelentőségű felfedezés a junkfood reverse engineering nevű hobbi követőinek, mint a kerék vagy a Wunderbaum az autóiparnak. Íme András jegyzőkönyve:
Sziasztok!
Egy ideje már olvasgatom a cinket, láttam az ARO-babkonzerves cikket, talán onnan jött az ötlet: ma este próbára téve konyhaművészeti tudományom, megpróbáltam zacskós levest főzni.
Íme a kísérlet leírása kvázi eredeti formában (facebook poszt)
—-
Diliből kipróbáltam, tudok-e zacskós levest csinálni – értsd: annak megvétele nélkül.
Saját recept.
—-===Sajtos zacskós tésztaleves===—-
hozzávalók: víz, zsemlemorzsa (egy ek / adag), leveskocka ízlés szerint, só, bors (vagy erős pista), késhegynyi fokhagyma(por?) adagonként, félhüvelyknyi szalonna adagonként, olvadós (nekem gumiszerű volt) sajt, random tészta a konyhából.
A teljes hatás kedvéért: 1 ek barbecue-szósz, 1 ek szójaszósz, 1 tk balzsamecet (savanyúságot fokozó anyag, Y know)
Forrald fel a vizet, tedd bele a leveskockát, oldd fel.
Tedd bele a szószokat és az ecetet.
Tedd bele a zsemlemorzsát és a sajtot.
Tedd bele a tésztát, vedd le a lángot közepesre.
Tedd bele a szalonnát, fokhagymát és a borsot. Sózni nem kell, a leveskocka már sós.
Hagyd főni.
Ha megfőtt, forrald pár másodpercig.
A bátrabbak a már kimért és forró levesbe törjenek egy tojást gazdagításképp.
—-
A röhej az, hogy – kellően puha, de nem szétfőtt tésztával – tökéletesen utánozza a zacskós levest.—-
Még most, bő két órával az elfogyasztása után is érzem AZT a jellegzetes mű-ízt. Elég költséghatékony, ugyanis kb. bármit bele lehet dobálni, ami egy értelmes kajában csak előfordul: krumpli, tojás, hagyma, szalonna, főtt, vagy pirított hús, kukorica… bármit. Márpedig koleszban a maradékot is hasznosítani kell valahogy.
Nem vagyok koleszos, de azt hiszem, ez a bolti gagyiságnál nem, vagy nem sokkal drágább, cserébe a hozzávalók (a szószokon és eceten kívül) könnyen hozzáférhetőek.
üdv,
Bandi