A nagy szélsőjobbos lo-fi svindli

Illustration for article titled A nagy szélsőjobbos lo-fi svindli

Sajtótájékoztatót tartott a nemrégiben szem elé került, magát a Jobbikhoz képest is jobbra pozicionáló, amúgy a Jobbikból kirúgott vagy kiábrándult tagokból álló Magyar Hajnal Mozgalom. Hivatalos volt vendégként a görög Arany Hajnal egy tagja is, aki sajnos nem tudott eljönni, mi viszont igen!

Advertisement

Bevallom kicsit megszeppentve léptem be a terembe, ahol rögtön Kisgergely András csodálkozott rám, hogy nahát a sajtótól, majd kezét nyújtva bemutatkozott, és elmondta, sajnálja, hogy nem szolgálhat pogácsával, vízzel, de szűkösek a keretek. Az első sorokban három újságíró ült, hátul Harcos-pulcsis fiatalok álltak öten-hatan, velünk szemben az asztaloknál pedig a Magyar Hajnal Mozgalom vezetősége helyezkedett el. Már belevágott Kisgergely a nyitóbeszédbe, amikor mögötte ketten elkezdték felszigszalagozni a logójukat. Először megköszönte a Független Magyar Demokrata Pártnak, hogy használhatják a termüket, én pedig picit el is kezdtem szimpatizálni ezzel a totál DIY, családias hozzáállással. Végül is én is így csinálom a magam partyját. Amikor pedig a sajtótájékoztató felénél leesett a logójuk a falról, talán én voltam az egyetlen, aki nem kuncogott.

A mindössze negyed órás esemény három téma ismertetéséből állt:

  1. Az arany hajnalos görög vendégüknek ugyan már megvolt a – konspirációs okok miatt – Schwechatra szóló repjegye, de a görög hatóságok nem engedték meg, hogy elhagyja az országot, nehogy szem elől tévesszék. Ezután felolvasták az Arany Hajnal egyik vezetőjének a támogatásukról biztosító angolról magyarra fordított levelét.
  2. Ezután Horka Sándor jelentette be, hogy a Magyar Hajnal feljelenti a az őket feljelentő cionista Tett és Védelem nevű szervezetet, mivel a szerintük Izraelből pénzelt szervezet az amivel őket vádolják, tehát erőszakra felbujtó (vagy mi a manó volt a szabatos megfogalmazás), és hiába beszélnek védelemről, a magyar embereket ért cigány stb. támadásokkal sohasem foglalkoznak.
  3. A héten megkaptak egy végzést, ami alapján a bíróságnak engedélyeznie kell a Magyar Hajnalom Mozgalom Párt elnevezés bejegyzését, a mostani Magyar Forradalmi Pártot lecserélendő – jelentette be az eddigi nyugis témázgatást némiképp megtörve, büszkén Kisgergely.
Advertisement

Kisgergely a végén még megkérdezte a sajtót, hogy van-e valami kérdésük – lehetőleg a három említett témával kapcsolatban, de aztán rögtön helyesbítettek, hogy másról is lehet. Kérdése mindenesetre így se lett senkinek, de el is mondom, hogy nekem miért nem.

A Magyar Hajnallal kapcsolatban két vádat szokás emlegetni:

  • Az a céljuk, hogy így pártként behúzzák a kampányra járó több száz millió forintot.
  • A Magyar Hajnallal engedélyezve lett egy leplezetlenül kirekesztő elveket valló párt, akik így nyíltan cigányozhatnak, zsidózhatnak.
Advertisement

Az elsőre én azt mondom, hogy ha így van, ügyesen megtalálták a kiskaput, és az illetékesek majd nyilván azon lesznek, hogy úgy módosítsák ezeket a szabályokat, hogy azért ne legyen ennyire egyszerű ez. A zsidózás meg ilyen-olyan portálokon eddig is szégyentelenül tudott menni, viszont attól nem hiszem, hogy aggódni kéne, hogy a Magyar Hajnal bekerül a parlamentbe. Jó persze, én fogok legnagyobbat és legbutábban nézni, ha majd amiatt ér hátrány, hogy mondjuk 6% cigány és 12% zsidó vér is van bennem a magyar mellett – úgyhogy ezzel nem is kell kommentben riogatni.

Elnézve ezt a puskaporos hangulatúnak legkevésbé se mondható,, inkább kelletlen hozzáállást, és hogy olyan szenvedéllyel közölték a dolgokat, mintha azt mondanák, hm, nincs semmi különös. Bennem az az érzés merült fel, hogy ez végső soron tök másról szól ez az egész. Azzal ugyanis, ha a Jobbik mellett van egy még jobbosabb párt – aki vigyen is el pár ezer szavazót, de – az az éppen konszolidálódó Jobbikot megváltja az alól, hogy a legszélsőségesebb párt legyen, ezzel – diszkurzíve legalábbis – legitimálja Vonáékat a választók nagy többsége körében. És ez akkor is így van, ha nincs itt semmilyen Nagy Szélsőjobbos Lo-fi Svindi, hanem tényleg csak összerúgták a port és tényleg csak elpuhult a Jobbik.

Advertisement

Fotó: Lang Ádám

Vélemény, hozzászólás?