​Én sajnos sejtem, miért nyalnak Orbánék Iránnak

Az anyukám nagybátyját ugyan Vilmosnak hívták, de hiába volt horthysta katonatiszt, egész életében Icu bácsinak becézte mindenki. Az ő révén ismertem meg a turánisták csodálatos szubkultúráját.

Az anyukám nagybátyját ugyan Vilmosnak hívták, de hiába volt horthysta katonatiszt, egész életében Icu bácsinak becézte mindenki. Az ő révén ismertem meg a turánisták csodálatos szubkultúráját.

Advertisement

Kiskoromban pár hetente elmentünk látogatóba a Vízivárosba, a mamám unkatestvéréhez, akinek volt két gyereke, akik közül az egyik passzolt is volna korban, de én általában bevonultam a nagypapájukhoz, vagyis Icu bácsihoz, és elbűvölten hallgattam őt, amíg ott voltunk.

Icu bácsi egy sötét, könyvekkel plafonig teletömött szobában élt, amennyire meg tudtam állapítani, egyetlen igaz szenvedélyének, a turánizmusnak. Icu bácsi az amatőr nyelvészeti kutatás és a népi antropológia szenvedélyes rajongója volt. Utóbbit magyarázhatta, hogy bár még munkaszolgálatos keretparancsnok is volt aktív korában, pónemre úgy nézett ki, mint a legnagyobb zsidó a világon, gyönyorű óriásfülekkel – amiknek minden anatómiai tényre rácáfolva külön tudta mozgatni a gyerektenyérnyi cimpáit – és igen jelentős orral. Emiatt mesélhetett annyit arról, hogy amikor a seregben faji-antropológiai vizsgálat volt, benne milyen nagy százaléknyi közel-keleti vonást találtak, de NEM SZEMITÁT, HANEM SUMÉRT.

Advertisement

Én azért imádtam a turanizmust/sumerológiát, mert a kedvenc játékunk az volt, hogy Icu bácsi elővette a Népszabadságot és megnézte, van-e hír Iránról, ahol, akkor már jól tudtam, a magyarok igazi rokonai élnek, nem azok, akiket a kommunisták annak hazudnak. Ha volt hír, márpedig akkoriban, a sah bukása táján mindig volt, akkor felolvasta a főszereplők neveit és elmesélte, hogy a perzsa nevek mit jelentenek magyarul. Bakhtiar miniszterelnök = Betyár miniszterelnök. Hiszen, mint tudjuk, a magyar nyelv a perzsa rokona.

A Fidesz-rezsimet irányító vidéki fiatalemberek a kilencvenes évek eleji irányváltás után meghökkentő sebességgel tették magukévá a budapesti jobbos értelmiség áporodott kulturális kánonját. Aminek alapvető része a szalonturanizmus, hiszen az ráadásul olyan ártalan meg vicces dolog. Szóval én biztos vagyok benne, hogy a mostani ajatollahsegg-nyalásnak ez fontos oka lehet.

Advertisement

Mondhatod, hogy a nagy túrót, biztos csak olajra ácsingóznak Orbánék, de én meg abban vagyok biztos, hogy a kulturális gyökerek is számítanak ilyen ügyekben.

Hogy pozitívabb vége legyen a sztorinak, Icu bácsi egykori keretszázadossága ellenére azért ülhetett a könyvtárszobájában a börtön helyett, mert amikor a háború után perbe fogták, több életben maradt munkaszolgálatos zsidó is elment mellette tanúskodni.

Vélemény, hozzászólás?