​A Hold 28 naponként menstruál a Hoffmann-féle tankönyvben

Illustration for article titled ​A Hold 28 naponként menstruál a Hoffmann-féle tankönyvben

Hihetelen primitívségek a kilencedikes kísérleti irodalomkönyvben. Szó esik benne a klasszikus görögök országáról, a Holdról, amivel 28 naponta az történik, mint a lányokkal. Görög mitológia egy rossz diák béna dolgozatának stílusában. És azt tudtam, hogy létezik Európaiak Istene? Most érik be a Fidesz legnagyobb bűne, az oktatási reform.

Advertisement

"Mintha az ember fölük okos lenne, alul meg oktalan állat" – írja egy helyen az a görög mitológiát bemutató tankönyvrészlet, amit örjöngve osztanak meg tanárok. Nem is csoda, ha egyszer így magyarázza el, mi az a szatír:

ők a szatírok, akik éjjel az erdőben szaladgálnak és nőkre fáj a foguk

A pedagógusokat most épp azzal készítette ki a pozíciójából távozó Hoffmann Rózsa államtitkár, hogy április 9-én puccsot hajtott végre, és egy széles körben totálisan törvénytelennek tartott körlevélben arra kötelezte az állami fenntartású iskolákat, hogy az államilag jóháhagyott, érvényes tankönyvlistához képest egy jelentősn szűkített listáról választhassanak könyvet. A puccs ellen egy rakás pedagógusszervezet tiltakozott, a neten pedig a helyzetbe hozott, Hoffmannéknak tetsző könyvek kivesézése folyik.

Advertisement

Az egyik sztárkötet fönt látható.

A könyv olyan teológiai újdonságokat is tartalmaz, hogy a fanyalgók inkább a földhöz verdeshetnék a feneküket örömükben:

Mi az a többistenhit – politeizmus? A mi, európaiak istene egyedül van, kiismerhetetlen, fölöttünk és a természet fölött álló mindenható úr. Egészen mások a görögök istenei: ők többen vannak, hiszen a természeti jelenségekről mesélt mítoszokban születtek meg és lettek az emberhez hasonló, antropomorf lények.

Advertisement

Én már eleve örülök a görögök vs európaiak szembeállításnak, az "európaiak istene" pedig, most jövök rá, azonos lehet azzal a felsőbb lénnyel, akit a lenti laktanya kiképző őrmesterei annyiszor emlegettek, amikor azt kiabálták, hogy "szétszórom magukat a fehér isten faszára". Én akkor azt hittem, hogy ők meghaladhatatlanul primitv kommunisták. Pedig csak a NER szelét mindenkinél előbb megérző proto-kereszténydemokraták voltak.

Vélemény, hozzászólás?