Őszibarackot, szilvát, sárgabarackot, nektarint és cseresznyét is szüretelhet Sam Van Aken amerikai oltványművész csodafájáról, mely bizarr természetellenességében valójában a gyümölcsök fajtagazdagságának eltűnésére hívja fel a figyelmet.
Őszibarackot, szilvát, sárgabarackot, nektarint és cseresznyét is szüretelhet Sam Van Aken amerikai oltványművész csodafájáról, mely bizarr természetellenességében valójában a gyümölcsök fajtagazdagságának eltűnésére hívja fel a figyelmet.
Van Aken évek hosszú oltványozásával készítette el mesebeli fáját. A munkát egy épp felszámolni tervezett, New York állambeli tangazdaság inspirálta, ahol 200 féle csonthéjast termesztettek. Éles kontrasztban áll ez a monokulturális, ipari növénytermesztés egyre szegényebb kínálatával, ahol ráadásul a tartósság, a méret és a szín után csak negyedikként következik a fontossági sorban a gyümölcs íze.
Érdemes megnézni a művész-botanikus ötperces előadását a fáról, melyet a TED×Manhattan közönségének tartott:
A következő állomás: a mandula.
Fotó: Sam Van Aken