Milyen a jó férficipő?

Illustration for article titled Milyen a jó férficipő?

Lassan leszakad rólam a félcipőm, úgyhogy akuttá vált a probléma: újat kell vásárolnom. Arra jutottam, hogy a közönség segítségét fogom kérni, úgyhogy a lehető legmenőbb helyen, Ellón kérdeztem meg az ismerősöket, hogy ők milyen férficipőt ajánlanak. Először. Most meg itt.

Magyarországon valaha az egyik legjellegzetesebb, de mindenképpen a leggyakrabban előforduló szakma volt. Minden faluban tucatnyi ezzel foglalkozó mester dolgozott. A hazánkban dolgozó mesterek igen komoly szakmai hírnévre tettek szert a bécsi cipészekkel való vetélkedés közben. (Cipész szócikk a Wikipédián, ismeretlen forrásból)

Advertisement

Tudom, Orosz Péter erre azt mondaná, hogy legyek férfi, nyálazzam át szépen a Put This On megfelelő oldalait, ássam bele magam a témába, és döntsek felelősen, a megfelelő információk és felkészültség birtokában.

Lehet, hogy ez lenne az okos – de legalábbis: elegáns – dolog. Böngészem is egy ideje már az egyik legmenőbb férfidivatos threadet Redditen. És mindenkit bátorítanék is erre, aki férfi létére elbizonytalanodott már valaha öltözködési kérdésekben.

Advertisement

Ugyanakkor hiszek a közösség erejében és a vakszerencsében. Úgyhogy nagyon kíváncsi vagyok, mit hordanak mostanában a modern, felvilágosult európai férfiak. Minden megoldás érdekel, az idétlen színű sportcipőktől a barna olasz műremekekig.

Részemről előnyben részesítem a fekete vagy szürke árnyalatú cipőket. Hajlandó vagyok arra az arcátlanságra is, hogy felpróbálás nélkül vásároljak online.

Advertisement

Elöljáróban elmesélném pár korábbi kudarcélményemet. Az egyik egy El Naturalista cipő (kb ilyesmi), ami egyszerre volt nagyon szép és nagyon környezettudatos. És irgalmatlanul drága. Főleg öt évvel ezelőtt. Bécsben vettem. Első látásra szerelem típusú cipő. Viszont volt egy végzetes fogyatékossága: néhány hónap után a puha talpa teljesen elkopott és használhatatlanná vált.

A másik nagy kudarcélményem a Patagonia egyik utcai cipője, ami bár normális összegbe került és tényleg szuperkönnyű viselet, az anyaga igénytelen vászon, ami semennyire nem tartotta jól a cipő alakját (és a lábamat sem). Kiszerettem belőle.

Advertisement

Aztán itt volt egy elkeseredettségből vásárolt Caterpillar cipő is, ami ugyan jól bírta a gyűrődést, de igazán sosem szerettem meg. Nem volt sem elég kényelmes, sem elég finom. Nem lettünk soha barátok.

Mindezek után tényleg teljesen nyitottan várom az ötleteiteket. Akár más stílusú cipőkkel kapcsolatban is. Ti mivel érintitiek az aszfaltot nap mint nap?

Vélemény, hozzászólás?