Magyar siker! A Guardian is felkapta a pécsi rendőrség megelőzős videóit

Illustration for article titled Magyar siker! A Guardian is felkapta a pécsi rendőrség megelőzős videóit

A videók azt üzenik, hogy az áldozatok is felelősek a nemi erőszakért. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság három prevenciós szpotját a múlt héten mutatták be: ezekben tinilányok buliznak, isznak, kihívóan viselkednek, majd egyikük egyedül marad, és kész a baj.

Advertisement

A "Tehetsz róla, tehetsz ellene" szlogennel együtt ez tényleg azt a még mindig sajnálatosan gyakran hangoztatott érvet népszerűsíti, amely szerint úgy kell neki, minek öltözött/viselkedett ilyen kihívóan? Ez 2014-ben már unikumnak számít külföldön, de nem jó értelemben véve.

A videók tartalmát és üzenetét nőjogi szervezetek kifogásolták, és még petíció is indult annak érdekében, hogy a rendőrség a potenciális elkövetőket szólítsa meg bennük, ne pedig az áldozatokat.

Advertisement

A Guardian mai cikkében megszólal Cserháti Éva, a NaNe munkatársa is, aki szerint a videók már-már a szoftpornó szintjén mutatják be a női szexualitást, és "egy elképesztően konzervatív és patriarchális társadalom legkárosabb gondolatait" népszerűsítik.

Cserháti szerint egyébként is, a nemi erőszak ritkábban jelenik meg úgy, hogy idegenek követik el az utcán, hanem legtöbbször ismerősök, rokonok a tettesek. "Ez a jelenség még a szocializmusból jön, amikor általában az áldozatokat hibáztatták, élesen szembeállítva az állami szervek, így a rendőrség feddhetetlenségével" – mondta még Cserháti.

Vélemény, hozzászólás?