Meghátrált a FIFA, mert már nekik is nagyon kínos volt

Illustration for article titled Meghátrált a FIFA, mert már nekik is nagyon kínos volt

A fociszövetség mégis közzéteszi a szerdán lemondott, az orosz és a katari vb odaítélését vizsgáló Michael Garcia jelentésének teljes anyagát, igaz, némi módosításokkal.

Advertisement

A New York-i ügyvéd azért hagyta ott a tisztségét, mert a FIFA elutasította a fellebbezését. Garcia ugyanis sérelmezte, hogy a testület az észrevételeit teljesen figyelmen kívül hagyva hozott döntést arról, hogy minden rendben volt az oroszországi és a katari focivébék rendezésével kapcsolatban.

Garcia szerint a döntés "a jelentésben szereplő tények és következtetések hiányos és téves értelmezésén alapult", és külön bírálta a FIFA-t, amiért az nem hozta nyilvánosságra a teljes vizsgálati anyagot, csak egy rövid kivonatát.

Advertisement

Garcia azonban hiába kért jogorvoslatot, a kérelmét a FIFA röhejes indoklással elutasította, és számára ekkor telt be a pohár. A lemondása visszhangja azonban már annyira kellemetlen volt a szövetségre nézve, hogy most a végrehajtó bizottság egyhangúlag arra szavazott, mégis hozzák nyilvánosságra a teljes Garcia-jelentést.

Advertisement

Igaz, erre még várni kell, amíg le nem zárul a három végrehajtó bizottságbeli tag ellen folytatott etikai vizsgálat. Továbbá a jelentést mégsem teljes egészében hozzák nyilvánosságra, hanem nevek és egyéb részletek nélkül, a tanúk védelme érdekében. Mindenesetre ez is egy lépés a helyes irányba a FIFA-bohózatban.

Vélemény, hozzászólás?