Jól megszívatták a most felvételiző általános iskolások egy részét

Illustration for article titled Jól megszívatták a most felvételiző általános iskolások egy részét

Mostantól ötödikes és hetedikes nem felvételizhet nyolc- illetve hatosztályos gimnáziumba. A törvényt hetekkel a jelentkezési határidő után módosították, és most elsején lépett életbe.

Advertisement

2014 decemberében módosították a köznevelési törvényt, de sokan csak most, a január 1-es hatálybalépés után realizálják, hogy az már a most a napokban következő gimnáziumi felvételikre is kihat.

Az új törvény csak első osztályban teszi lehetővé azt, ami eddig bárhányadik évfolyamban lehetséges volt, nevezetesen hogy a gyerek újra elvégezzen egy olyan évfolyamot, amit egyszer már sikeresen teljesített. Ez a gyakorlatban azoknak jelent változást, akik valami okból nem negyedikben mennének át nyolcosztályos gimiba, hanem egy évvel később, vagy hatosztályosba hatodik helyett hetedikben. Ezek a gyerekek ugyanis az adott évfolyamot csinálnák végig még egyszer, most már a gimnáziumban. A korábbi törvény megengedte, hogy az iskolaigazgató egy alkalommal engedélyezze az ilyesmit, bármelyik évfolyamban. A módosítás után ez már csak elsőben lehetséges.

Advertisement

Tudomásunk szerint az Oktatási Hivatal szerdán tájékoztató levelet írt az iskoláknak erről. Ami meglepetést okozott, hiszen maga az egész módosítás ugye azután zajlott, hogy a gyerekek leadták a jelentkezésüket, ezért az érintettek egy részében fel sem merült, hogy az új szisztémát már ebben a felvételi ciklusban alkalmaznák.

Van iskola, amelyik a kialakult helyzetben arra biztatja a szülőket, hogy küldjék azért csak el a gyereküket az írásbelire, hátha sikerül végül kilobbizni, hogy most még ne vezessék be a friss korlátozásokat.

Vélemény, hozzászólás?