Megtaláltuk a technológiai civilizáció legszebb napját

Ennél jobb már nem lesz: 1967. május 16-a volt az egyetlen nap, amikor egyszerre készült el egy SR–71 Blackbird és egy Lamborghini Miura.

Advertisement

A két járműről azt kell tudni, hogy a Blackbird a legkirályabb repülőgép, ami valaha készült, a Miura pedig a legkirályabb autó, ami valaha készült. A repülőgépek a kaliforniai Burbankben készültek, Los Angeles egyik elővárosában; az autók az olaszországi Sant’Agata Bolognesében, egy Bologna és Modena közti faluban.

Advertisement

Ki volt centizve az együttállás, mert a Miura gyártása épp kezdett beindulni, amikor a 32 Blackbird nagy részét már legyártották, de szerencsére a legvégén, 1967. május 16-án összejött, ahogy az a kémrepülőgép és a szupersportautó gyártási naplóiban látszik:

Advertisement

Előbbi egyébként úgy került elő, hogy nemrég feloldották egy csomó régi kép titkosítását, melyek a Blackbird – és elődje, az A–12 Oxcart – gyártósorát mutatják. A Miura gyártósorát Erdősi József, egy magyar mérnökhallgató fényképezte le, amikor 1969-ben néhány hétig a Lamborghininél volt gyakornok.

Vélemény, hozzászólás?