Hatástanulmány nélkül döntöttek a vasárnapi zárva tartásról

Illustration for article titled Hatástanulmány nélkül döntöttek a vasárnapi zárva tartásról

A Nemzetgazdasági Minisztérium mossa a kezeit, hiszen nem ők készítették elő, és úgy még sosem volt, hogy ne lett volna valahogy.

Advertisement

Az NGM-et a Portfolio.hu kérdezte, hogyan készült fel a kormány a széles körben vitatott intézkedés várható gazdasági hatásaira, de amikor a hatástanulmány felől érdeklődtek, ezt a választ kapták:

A törvényjavaslat önálló képviselői indítványként került benyújtásra az Országgyűlés elé. Tekintettel arra, hogy a törvényjavaslatot nem a Nemzetgazdasági Minisztérium készítette elő és nyújtotta be az Országgyűlés elé, így azzal kapcsolatosan nem rendelkezik hatástanulmánnyal. Fentiek alapján közérdekű adatigénylését nem áll módunkban teljesíteni.

Advertisement

Tavaly decemberben is futott már egy kört az újságíró az ügyben, akkor a minisztérium adott egy rövid, senki sem tudja, mi alapján készült választ, amelynek a lényege ez volt: "Várakozásaink szerint az üzletek vasárnapi zárva tartásának gazdasági hatásai minimálisak és átmenetiek lesznek", illetve hogy ha növekszik a GDP az országban, akkor "a vasárnapi zárva tartás elsődlegesen a vásárlási szokásokat fogja módosítani, nem a munkahelyek számát."

És különben is, az EU 28 tagállamából 13-ban korlátozzák valamennyire az üzletek nyitva tartását, mintha ez minden gazdaságot tök ugyanúgy érintene.

Advertisement

(via Index)

Fotó: Pásztor Tamás

Vélemény, hozzászólás?