Christopher Lee-nek tényleg elképesztő élete volt

Illustration for article titled Christopher Lee-nek tényleg elképesztő élete volt

Nemcsak az egyik legproduktívabb színész volt, de az egyik legfontosabb európai császár leszármazottja, kém, lovag, vívóbajnok, opera- és metálénekes is. A nemrég elhunyt színész életéről az io9 szedett össze 22 érdekes tényt.

Advertisement

Ezek a legizgalmasabbak:

  • Christopher Lee édesanyja egy olasz grófnő, Nagy Károly frank császár leszármazottja volt. Nagy Károlyt tartják Németország, Franciaország, és amúgy Európa atyjának is.
  • Gyerekkorában találkozott Raszputyin feltételezett gyilkosaival, Juszupov herceggel és Dimitrij Pavlovics főherceggel.
  • 17 éves korában tanúja volt Eugen Weidmann halálának, ő volt az utolsó ember, akit guillotine által, nyilvánosan végeztek ki Franciaországban.
  • A második világháborúban az angol légierő különleges osztagának egyik tagja, illetve kémje volt, néha napi öt küldetést is végrehajtott. Dolgozott Észak-Afrikában, közreműködött Szicília elfoglalásában, megakadályozott egy zendülést, egy éven belül hatszor kapta el a maláriát, de a Vezúvot is megmászta, ráadásul három nappal a vulkán kitörése előtt.
  • A háború után nácikra vadászott, aztán 25 éves korában – ez ‘47-ben volt – a színészet felé fordult. Ja, mert a fenti tetteket még 25 éves kora előtt hajtotta végre. Én is annyi vagyok most, durva belegondolni.
  • Christopher Lee mostoha-unokatestvére Ian Fleming, James Bond megalkotója, aki egyébként Lee-t szerette volna Bond szerepében látni, többek között a második világháborús karrierje miatt.
  • Az ötvenes években Lee eljegyezte Henriette von Rosent, Fritz von Rosen gróf lányát. A gróf nem kedvelte Lee-t, magánnyomozókkal is ellenőriztette, és megtiltotta, hogy a színész elvegye a lányt, hacsak Lee meg nem kapja a svéd király áldását. Lee megkapta.
  • A színész rajongott Tolkienért, és ő volt az egyetlen a filmek stábjából, aki találkozott is az íróval. Véletlenül futottak össze egy kocsmában, és Tolkien áldását adta, hogy Lee eljátsza Gandalfot egy jövőbeli Gyűrűk ura-filmben.
  • Ezt sokat emlegetik: Amikor Peter Jacksonnal Szarumán halálát forgatták, Jackson elkezdte magyarázni, hogy milyen hangot hallat egy hátbaszúrt ember, de Lee kijavította: ő látta már, ahogy hátbaszúrnak embereket, és pontosan tudja, milyen hangot adnak ki olyankor.
  • Lee-t annyira érdekelte a nyilvános kivégzések története, hogy állítólag a 15. század közepéig visszamenőleg ismerte az összes hivatalos hóhér nevét, akit nyilvános kivégzéseken alkalmazott az angol állam.
  • 2010-ben, 88 éves korában jelent meg az első metálalbuma. Őt tartják számon a legöregebb metálzenészként.
Advertisement

Kép: Christopher Lee 1944-ben, Vatikánban, Róma felszabadítása után (Wikipédia)

Vélemény, hozzászólás?