Meghalt a spanyol kisfiú, akit nem oltattak be a szülei

Illustration for article titled Meghalt a spanyol kisfiú, akit nem oltattak be a szülei

A hatéves fiú 1987 óta az első diftériás beteg volt Spanyolországban, a szülők az őket szerintük becsapó oltásellenes mozgalmat okolják.

Advertisement

A katalóniai Olotban élt fiú azért nem kapott oltást, mert a szülők attól féltek, mellékhatásokat okoz. Utóbbiaktól megmenekült, cserébe megkapta a diftériát (régiesen torokgyíkot), amit ma már gyógyítani is nehezen lehet, olyannyira eltűnt a fejlett világból. Spanyolországban például 28 év után regisztráltak újabb esetet.

Ugyancsak probléma, hogy további nyolc gyerek szervezetében is kimutatták a diftériát okozó Corynebacteriumot, és ugyan őket beoltották, mégis hordozók maradnak. A fiút június 3-án vitték kórházba, ahová Moszkvából kellett orvosságot hozni, olyannyira nem készülnek már a betegségre semelyik közelebbi országban.

Advertisement

A diftéria korábban Európában is sok ember haláláért volt felelős, de az utóbbi évtizedekre már teljesen eltűnt, jelenleg a földrészen már csak Oroszország egyes vidékein fordul elő, továbbá Afrikában és Indiában.

Advertisement

Ahogy arról ma már írtunk, Kaliforniában épp tegnap szentesítette a kormányzó a kötelező gyerekoltást – ott az oltásellenesek miatt a kanyaró és a szamárköhögés támad újra.

(via Spain Report, Index)

Vélemény, hozzászólás?