Azért jó, hogy a ravaszt nem tudják meghúzni a hekkerek az okospuskán

Illustration for article titled Azért jó, hogy a ravaszt nem tudják meghúzni a hekkerek az okospuskán

Érdemes számítógépet rakni a lőfegyverekre?

A TrackingPoint nevű cég 2011 óta gyárt puskákat, amelyek célzóberendezését számítógép segíti. Ennek hatására sokkal könnyebben lehet pontos lövéseket leadni olyan távolságra is, amihez a ballisztikus pálya kiszámítása már szakértelmet kívánna.

Advertisement

A fegyver úgy működik, hogy egy lézerrel beméri a célt – ezt a lövész határozhatja meg egy gomb lenyomásával, amikor az a célkeresztbe ér. Ezek után a szoftver figyelembe veszi a távolságot, a szelet, a páratartalmat és az egyéb tényezőket, majd kiszámolja, pontosan milyen pozícióban kell tartani a fegyvert ahhoz, hogy a golyó célba találjon. A lövész célra tart és lenyomja az elsütőbillentyűt. Amikor a puska pont megfelelő irányba néz, a számítógép elsüti.

Runa Sandvik – ő a Tor nevű, a mélyweb elérésére használt legismertebb szoftveren dolgozott korábban – és Michael Auger hekkerpár egy évig dolgozott a fegyver feltörésén, és most a Wirednek mutatták be az eredményeiket.

Advertisement

A linuxos puskát wifin keresztül lehet külső számítógéppel összekapcsolni, ehhez csak egy jelszót kell megadni. Így viszont nemcsak a tulajdnos, hanem egy hekker is simán be tud lépni a rendszerbe, hogy ott észrevétlenül úgy módosítsa a számítógép beállításait, hogy a puska téves pozíciót mutasson helyesnek, így süljön el, vagy egyáltalán el se süljön. Így ha valaki áll a célpont mellett, azt elméletileg a hekker akár meg is ölteheti. De a puska legmélyebb rendszereit is fel lehet törni, így a PIN-kód megváltoztatásával akár a tulajdonost is ki lehet zárni, és vírust is lehet rá telepíteni, ami később zavarja meg a számítógépet.

Advertisement

A Wired megkérdezte a TrackingPoint alapítóját, John McHale-t a dologról. A férfi megígérte, hogy kijavítják a szoftver gyengeségeit, de nem aggódik túlzottan. Egyrészt kábé ezer fegyvert adtak el eddig, ami nem sok – ennek megfelelően nagyon úgy tűnik, hogy a cég éppen komoly anyagi problémákkal küzd.

Másrészt a hekkeléshez wi-fi távolságon belül kell lenni, és az nem valószínű, hogy egy vadász ne venné észre, ha valaki a mellette lévő bokorban hekkel, ahogy az sem tűnik gyakorinak, hogy az elejteni kívánt állat mellett épp ott áll valaki. Harmadrészt a fegyvert csak akkor lehet elsütni, ha a használója meghúzza a ravaszt, és a golyó csak arra tud repülni, amerre a puskát tartják, a számítógép nem módosíthatja extrém módon a golyó normális repülési pályáját, maximum rossz pozíciót tart helyesnek, és csak ebben hajandó elereszteni a töltényt.

Advertisement

Szóval a valós veszély alacsony, viszont az ügy jól rávilágít arra, hogy mennyire kiszolgáltatottá válunk azáltal, hogy egyre több eszközünket – a kocsinkat, a házunkat, a hűtőgépünket, mindent – számítógépek irányítják. Azokat pedig ki tudja, mennyire nehéz feltörni.

Vélemény, hozzászólás?