A Jobbik és az LMP közeledése bajba keverheti a Fideszt

Illustration for article titled A Jobbik és az LMP közeledése bajba keverheti a Fideszt

Legalábbis így gondolja Török Gábor, aki szerint Orbán folyamatosan életre pofozza a tetszhalott baloldalt, hogy ne a Jobbikkal kelljen megküzdenie.

Advertisement

A Heti Válaszban megjelent Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel páros interjúból ezek tűnnek a legérdekesebb gondolatkísérletnek – maga Török is bevallja, hogy a formális Jobbik-LMP együttműködésre kevéssé valószínű, de a két új pártnak az hozhat esélyt, ha képesek meghaladni a hagyományos, XX. századi bal-jobb felosztást.

Török azt is mondja, lát jeleket arra, hogy “a Jobbik és az LMP közti falat mind a két oldalról elkezdték bontani”. És tényleg van pár téma, amiben mintha egy platformon lennének, noha ezek főleg külpolitikai kérdések, mint például Görögország.

Advertisement

Ami Mrázt illeti, úgy tűnik, ő is rájött, hogy tényleg hülyeség azt hinni, hogy a magyar “baloldalnak” nevezett pártok bárkire is képesek lennének nyomást gyakorolni Brüsszelben:

Most viszont sokkal inkább tűnik úgy, hogy az európai baloldal exportálja Magyarországra a gondolatait, kezdeményezéseit, és itteni szövetségesei legfeljebb hangot adnak azoknak az üzeneteknek, amelyek Nyugatról érkeznek. Azt legalábbis biztosan állíthatjuk, hogy a magyar baloldal erőtlen, az európai baloldal viszont befolyásos, jól szervezett, infrastrukturálisan is előnyben van. Ezzel – ha máshol nem – az Európai Parlamentben Orbán Viktor is kénytelen időről időre szembesülni.

Advertisement

Abban pedig mindketten megállapodnak, hogy a magyar baloldal erőtlen és döglődik. Bár nem is tudom, politológusnak kell-e lenni ahhoz, hogy az ember ezt 2015-ben belássa.

(via Válasz, 444)

Vélemény, hozzászólás?