Kategóriák
konc

kólaszámítás

Többek között jártam egy laza 10 évet egy dietetikussal is. Egyébként egy nővel. Egyébként ez most talán mindegy is. Ez alapján tudom tételmondatként határozottan leszögezni azt a széles körben nem terjesztett, de alapvető tényt, hogy bármely humán táplálási szakember a fél hasnyálmirigyét adná, ha ma tizedannyit tudna az emberi táplálkozás és anyagcsere részleteiről, mint egy átlagos, 90-es évek eleji tehenészgazda a tehenekéről. És habár józanon is mindenhez értek (részegen meg mindenhez IS), ezúttal nem a tehenekkel kívánok foglalkozni. E helyütt legyen elég annyi, hogy a patások üzleti célú, mezőgazdasági zaklatása már 20 éve sem esett hasra attól, hogy a jószág táplálékának beállításával meghatározott izomcsoportokat meghatározott méretűvé, alakúvá és ízűvé növesszen, illetve pluszmínusz 1 liter pontossággal a meghatározott mennyiségű és összetételű tej termelésére állítsa be. Ehhez képest némiképp elkeserítő, hogy az emberi táplálkozás kérdését még mindig vándorlegendák és nettó baromságok tartják túszként tepertőkrémes kazamatákban, ahol az ablakok panírozott, korong alakú sajtkészítményekkel vannak gazdagon kikövezve.

Lenne még mit mondanom, de ez nem az a poszt.

ÍGY PÉLDÁUL makacsul tartja magát az az elképzelés, elsősorban a 140 kiló feletti cukorbetegek és egyéb háztáji sertések körében, hogy a jégkockával ivott kóla nem hizlal, mert a kóla felmelegítése annyi energiába kerül, mint az ital energiatartalma maga.

Advertisement

Sírok, bazdmeg.

Legyünk magunkat iszonyatosan megerőltetve jóindulatúak, és nagyvonalúan tekintsünk el attól a lehetőségtől, hogy a kólánkat – a testszöveten keresztül, közvetve ugyan, de – simán felmelegíti a környezeti levegő, tehát egy pillanatra vegyük komolyan a “szervezet által felmelegített kóla” baromságot és ragadjunk kockás papírt meg plajbászt.

Advertisement

1) 1 dl Coca Cola energitartalma 42 kcal (kilokalória), ami tisztességes mértékegységben 42 x 4,2, azaz 176,4 kJ (kiloJoule). E helyütt most nem térnénk ki azon agyhalottak sűrű ekézésére, akik magukat a táplálkozás gurujaként tartják számon, de 2015-ben még mindig kalóriának nevezik a kilokalóriát, bár így sincs fogalmuk arról, hogy ez mi a falhoz vert, karimás lófasz. Elég legyen annyi, hogy tisztességes ember energiát Joule*-ban és annak prefixált származékaiban mér. Pont.

*Tényleg lábjegyzetben jegyeznénk már csak meg, hogy mérhetetlenül modoros matektanárok kivételével nem ejtjük “zsúl”-nak ezt a mértékegységet, csakis úgy, hogy “dzsúl”, minthogy a névadó tudós Angliában született, élt és halt, tehát akkor sem ejtjük a nevét franciásan, ha az SI az ő találmányuk, és amúgy szerintük a Fuji márka az füzsi.

Advertisement

2) Egy pohár, azaz 3 dl kóla energiatartalma tehát 3 x 176,4, azaz 529,2 kJ.

3. Tegyük fel, hogy a kóla annyira hideg, hogy kis híján megfagy mindjárt, azaz 0 Celsius hőmérsékletű. Legyen benne továbbá 2 szabványos jégkocka (3x3x3 cm-es méretben), szintén 0 Celsius hőmérsékletűek.

Advertisement

4. A kólát 0-ról 37 fokra kell melegítenie a szervezetnek. Feltéve, hogy a kóla fajhője, sűrűsége és egyéb paraméterei alapvetően a vízével egyeznek meg (nagy differencia nem lehet), ennyi kóla felmelegítésnek az energiaigénye a folyadék tömegének (0,3 kg), a víz fajhőjének (4,2 kJ/kgK) és a hőmérséklet-változásnak (37 K) a szorzata, azaz 46,62 kJ.

5. A két jégkocka tömege 54 gramm. Ezeket egyszer meg kell “olvasztani”, ennek energiaigénye a víz olvadáshőjének (334 kJ/kg) és tömegének (0,054 kg) szorzata, azaz kb. 18kJ. Utána az ebből keletkezett izet szintén fel kell melegítenie a testnek 37 fokosra, ennek energiaigénye a 4. pontban taglaltak szerint 0,054 x 4,2 x 37, azza kb. 8,4 kJ.

Advertisement

6. A teljes rendszer 37 fokra melegítésének energiaigénye tehát ebben az erősen nem életszagú, a valóságnál sokkal több energiát igénylő módon összeállított rendszerben mindösszesen 72,4 kJ.

7. Ismétlésképpen tehát: Egy pohár nulla fokos kólát, amelyben 2, nagy méretű jégkocka is van, a szervezet legfeljebb 72,4 kJ energia elhasználásával képes 37 fokosra melegíteni, miközben a nevezett pohár kóla elfogyasztása 529,2 kJ energiabevitellel jár.

Advertisement

8. Hogy még szemléletesebb legyen, fordítsuk meg: mekkora jégkocka kellene, hogy annak felolvasztása “elhasználja” a kóla energiatartalmát? A számítás mellőzésével csak annyit mondunk: ennyi energiával 1,1 kg jeget tudnánk megolvasztani és 37 fokosra melegíteni, vagy 3,5 liter 0 fokos víz felmelegítéséhez volna elég.

Így tehát hivatalosan is kérnénk, hogy a Föld nevű kisbolygón a továbbiakban erre a baromságra csakis azok hivatkozzanak, akik a pohár kólájukat legalább 1 kilogramm jéggel fogyasztják. Ők kihozzák a dolgot nullára. A többi meg igyon vizet.

Vélemény, hozzászólás?