Magyarok printelnek húst, milliárdos támogatja őket

Illustration for article titled Magyarok printelnek húst, milliárdos támogatja őket

Peter Thiel milliárdos, a PayPal alapítója, a Facebook első befektetője 350 ezer dollárt adott két amerikai magyar cégének, amelyik laborban tenyésztett, majd 3D-printerrel kinyomtatott húson dolgozik.

Advertisement

A Forgács Gábor, és fia, András által alapított Modern Meadow (MM) a család második hasonló profilú cége. Organovo nevű vállalkozásuk csinált a világon először szövetek nyomtatására alkalmas 3D-s bioprintert. Az Organovo beültethető emberi szerveket és szöveteket tervez előállítani. A két éve létező MM célja, hogy kereskedelmileg értelmezhető mennyiségben tudjanak különböző húsokat gyártani, csökkentve ezzel mindenféle környezeti károkozást, amire a tehetős kaliforniai vásárlók érzékenyek.

Advertisement

Az egyik kulcskérdés a nyomtatott hús állaga. Az első lépés egy fóliaszerű réteg nyomtatása a laborban szaporított állati sejtekből. Ezeket a rétegeket kell utána valamilyen edzésmódszerrel ehető vastagságú izomrétegekké fejleszteni. Kísérleteznek elektromos ingerléssel és mechanikai nyomással is.

Illustration for article titled Magyarok printelnek húst, milliárdos támogatja őket

Advertisement

Reddites felhasználóknak válaszolva Forgács András elmesélte hogy ő már kóstolt a saját műhúsukból, amit olivaolajban kisütött és sóval-borssal fűszerezett. Nem volt rossz ízű, de még nem igazán hasonlított húsra – vallotta be. Egy másik kérdésre azt mondta, nem biztos abban, hogy 10 éven belül bárki képes lesz műsteak nyomtatására, mert az túl összetett feladat. Ha a technológia igazán működni fog, először hamburgert, darált húsféléket, májpástétomot és tengerihal-húst nyomtatnak majd, a konkrét, klasszikus vöröshús-szeletek csak jóval később jönnek.

A hús gasztronómiai értéke egy rakás szemponton múlik, például a vértartalmán. Itt is több irányú a kutatás, próbálkoznak egyfelől azzal, hogy a vér ízét meghatározó anyagokat, például vasat vigyenek be a printelt húsba, de vizsgálják valamiféle mesterséges vér gyártásának lehetőségét is.

Advertisement

Ha a dolog tényleg működik, igazán elszabadulhat a fantázia. Akkor majd elvileg ki lehet próbálni a veszélyeztetett-, cuki-, sőt akár a kihaltállat-steaket is. Sőt, ha az adott országban nem tiltják majd, elvileg pont ugyanúgy gyártható majd ember-, mint marhahátszín.

Vélemény, hozzászólás?