Nem kapott tapsot az MTK megújult arculata

Illustration for article titled Nem kapott tapsot az MTK megújult arculata

Az elsők között láttuk az MTK új logóját. Nem csináltuk össze magunkat.

Reggel jött a füles, hogy délben bemutatják a Magyar Testgyakorlók Körének új emblémáját és minden mást, amin az embléma szerepelni fog. "Hűha!" – mondtam magamban, majd gyorsan buszra pattantam, hogy időben odaérjek a MOME épületéhez, hiszen ez az egész projekt az MTK és a MOME mozaikszó-óriások együttműködésével jött létre.

Advertisement

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem A104-es termében egy közepesen hatalmas vászonra vetült ki a kép, előtte pedig nagyjából harminchat deres hajú férfi és nő ült, falatozva a welcome-szőlőt. Megérkezett Deutsch Tamás, elkezdtek kattogni a fényképezőgépek. "Ó igen!" – mondtam magamban.

"IZGALMAS ÉS ELFOGADHATÓ"

Illustration for article titled Nem kapott tapsot az MTK megújult arculata

Advertisement

Petri Zsolt, a MOME kommunikációs igazgatója kezdte a konferálást, miután udvariasan odébbsöpörte a Deutschot fotózó szorgalmas umpalumpákat egy visszafogottan mormolt "akkor kezdeném"-mel. A felvezető beszéd azt a kérdést pedzegette, amit – fura módon – tulajdonképpen az összes többi beszéd is: miért pont ezt az egyetemet (és nem mondjuk egy reklámügynökséget) választotta a sportegyesület? A válasz szerint azért, mert a MOME-s tervezőgrafikusok rengeteg ambícióval állnak a munka elé, illetve progresszívan gondolkodnak az ilyesféle arculatváltásos bizniszek esetében; izgalmasan és elfogadhatóan alkotnak. A feladat igenis komoly, 5 hónap munkájának végeredményét látjuk hamarosan. Hamarosan!

Pajkosan kattognak a fényképezők, villognak a vakuk. Igen, a magyar Twitter GG Allinja, Deutsch Tamás kapja kezébe a mikrofont. Az MTK elnöke nem politikusként van jelen. Hanem az MTK elnökeként. Vagyis nem politikusként. Ünnepi napnak nevezi ezt a hétfőt, majd kapunk is az arcunkba egy dúdolható szlogent, az idén 125 éves MTK megújulásával kapcsolatban: "Megújítani egy nagyon értékes hagyományt".

Advertisement

Deutsch egyszer még kazinczysan felemeli a hangját az embléma szó mellett, amit jobban kedvel, mint a logó szót. "Na, akkor lássuk azt a logót" – mondom magamban.

AZ ÚJ LOGÓ

Illustration for article titled Nem kapott tapsot az MTK megújult arculata

Advertisement

"Az MTK arculata a kultúra része" – mondja Petri Zsolt, majd hozzáteszi, a megrendelést követően meghívásos formában zajlott a pályázat. A hat pályázó munkája közül Marcell Tamásé került ki győztesként, a több hónapos munkát és többkörös értékelést követően.

Az új arculat tervezője Marcell Tamás, Kiss Tibi és Dylan Moran elegáns keveréke, fiatal magyar tervezőgrafikus, jelenleg doktori hallgató. Neki köszönhetően kapott borítódizájnt például a Heaven Street Seven és neki (is) köszönheti vizuális megújulását a TV2 vagy éppen a Cool TV.

Advertisement

Az új logót elsőnek megpillantva picit elszégyelltem magam, mert az előzőt sem ismertem igazán. Csak viccelek, nem is szégyelltem el magam. Egyszerűen nem érdekel a foci. Ettől függetlenül, méltatlankodva tekintettem körbe a mellettem ülő időskorú hallgatóságra. "Önök az ötvenes éveik legvégén járó urak. A magyar foci az Önök mindene, értetlenül állok a szenvedélyesség teljes hiánya előtt. Mi lesz így a magyar futballal? MI LESZ ÍGY A MAGYAR LABDARÚGÁSSAL?!" – gondoltam magamban.

Teljesen indokolatlanul tettem, hiszen most az MTK Sportegyesület megújulásáról van szó és nem az MTK Budapest Zrt. által kezelt focicsapatról. Deutsch Tamás a külön kérdésre reagálva mondta el, a labdarúgók még nem döntöttek, ők is részt vesznek-e a vizuális megújulásban. A sakkozók és az asztalitenisz osztály ellenben biztosan.

Advertisement

TIPOGRÁF ELŐJÁTÉK ÉS DIZÁJNPORNÓ

Végre szóhoz jutott a tervező is. Marcell Tamás kikezdhetetlenül összeállított prezentációja egy apró betekintés volt a tervezőgrafikusok precíz és formaperverz világába.

Advertisement

Illustration for article titled Nem kapott tapsot az MTK megújult arculata

Az új embléma szemmel láthatóan nem egy drasztikus elrugaszkodás az elődjétől. Marcell elmagyarázta, hogy milyen lépésekben jutott el a végleges dizájnig, majd azt is megmutatta, hogy néz ki a logó fekete-fehéren, névjegykártyán, iPaden, mezen sőt még egy háromajtós autón is. A világosabb kék, az indigókék és a fehér színkombinációhoz az izraeli zászlóból merített.

Advertisement

A szakmai részletekkel érezhetően a dolog összetettségére szándékozott rávilágítani. Sikeresen.

KI AZ IDŐSEBB?

Ezután tovább lovagoltunk a MOME és az MTK múltján, jelenjén és jövőjén. Előbbi tavaly bekerült az Európa Top 100 design-egyeteme közé, 133 éves, jól teljesít, köszöni szépen megvan. Utóbbi 33 olimpiai érmet hozott az országnak, ezzel ötödik a magyar egyesületi örökranglistán, rossz állapotban vannak a sportlétesítmények, de most örüljünk az újjászületésnek.

Advertisement

Az egyetemtől Kopek Gábor rektor és Zsótér László rektorhelyettes beszélt. Zsótér, rövid felszólalása végén az új logóra mutatott, majd a közönséghez fordult: "Nekünk ez egy ünnep, és ilyenkor tapsolni szoktunk."

Egyedüliként, taps kíséretében sétált vissza a székéhez.

Vélemény, hozzászólás?