Ramaty állapotban vannak a budapesti gátak

Illustration for article titled Ramaty állapotban vannak a budapesti gátak

Ha éppen közeledik Minden Idők Legnagyobb Árja, akkor még kattintani sincsen merszem egy olyan cikkre, aminek az a címe, hogy Komoly gondok a fővárosi gátaknál. Pedig a Napi Gazdaság most ilyet írt, ugyanis megszerezték a jelentést, amit a Fővárosi Csatornázási Művek írt a Városüzemeltetési Főosztálynak a budapesti árvízvédelmi helyzetről. Ami annyira nem rózsás.

Advertisement

A jelentés még 2011-ben készült, a Napi Gazdaság szerint azóta nemigen változott a helyzet. Nagyvonalakban a következő problémákat sorolja. Figyelem, fantasztikus szakkifejezések következnek!

  • A legutóbbi szakaszmérnöki dokumentáció a kilencvenes években készült, az azóta felhúzott épületek miatt már egyáltalán nem pontos.
  • Az öblözeti térkép – ami a Duna által veszélyeztetett területek magassági adait tartalmazza – a hetvenes években készül. A térkép nélkül nem igazán lehet kidolgozni egy cselekvési tervet árvíz esetén.
  • Egyáltalán nem teljeskörű a városi védművek kiépítettsége, általában az árvizeknél az elvárt szint északon és délen is különbözik a tényleges vízszinttől, az előbb területen magasabb, az utóbbi alacsonyabb a víz. Ezt pontosan tudni kellene, hogy ki lehessen építeni a védműveket. A PDF-ben van egy hosszú táblázat arról, hogy milyen érintett szakaszokon mekkorák a különbségek.
  • Vannak olyan szakaszai a védvonalnak, amiknek "a koronaszélességük nem megfelelő, rézsűjük meredeksége nagy". Azaz nem elég szélesek és túl meredekek. Ráadásul mivel régen készültek a dokumentációk, 800 centi feletti vízszintnél előreláthatatlan problémákat is okozhatnak, mert azt sem lehet pontosan tudni, hogy azóta hogyan változott az alapjuk.
  • A védvonal nagyrésze már egész egyszerűen elöregedett, bizonyos szakaszai "bemozdultak, beszakadtak, (…) beszakadás előtti állapotban vannak."
  • A jelentés szerint sürgős beavatkozásokat igényel egy tucat helyszín, ilyen például a Döbrentei téri árvízvédelmi kapu az Erzsébet híd alatt vagy az óbudai parapetfal a Mozaik utca és Nagyszombat utca között.
  • A jelentés végkicsengését pedig inkább megmutatom:

Illustration for article titled Ramaty állapotban vannak a budapesti gátak

Advertisement

Az ütemezett, átfogó programot másfél éve várjuk.

Forrás: Napi Gazdaság

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?