Rogán díjat vet ki a romkocsmákra, ők pedig örülnek neki

Illustration for article titled Rogán díjat vet ki a romkocsmákra, ők pedig örülnek neki

Ezentúl előre köszönnek a Kazinczy utca lakói a Szimplába menet az épp onnan kilépő polgármestereknek, a házmesterek vígan sakkoznak a romkocsmatulajokkal, nagymamák pedig mosolyogva dúdolják az ablakokban a felszűrődő dubstepslágerek dallamát muskátlilocsolás közben. Ráadásul mindezt egy új adónak köszönhetően!

Advertisement

Persze az adó nem szó szerint értendő, ugyanis valójában egy díjról van szó – a kettő között meg az a legfőbb különbség, hogy az adó a nagy kalapba megy és bármire fordítható, a díjat viszont valamilyen célból szedik és arra költik. Na de ne szaladjunk előre, vegyük végig a történetet, kicsit részletesebben, mint ahogy az a pénteki hírekben szerepelt.

Rogán Antal az utóbbi időben leginkább arról volt ismert, hogy jól alávágott a romkocsmáknak egy törvénymódosításával. Mint ma délután egy sajtóbeszélgetésen elmondta a Spílerben, ő tök ártatlan, valójában a "konzumnőket futtató" night clubokat akarta csak visszaszorítani.

Advertisement

Ezt jó volt hallani, mert azt hittem soha nem lesz semmi ebből az egész romkocsmásdiból. Hogy örökre ott fognak őrlődni a polgármesterek a feljelentgető szavazópolgárok és a bevételt hozó szórakozóhelyek között, hol ide hol oda ígérgetve – egészen addig, míg ki nem megy az egész műfaj a divatból és a probléma szépen megoldódik magától.

Ehhez képest egész hamar – nagyjából fél év alatt – született egy megoldás, amire mindhárom érintett kerület vezetői és a szórakozóhelyek is rábólintottak.

Advertisement

Ennek az a lényege, hogy meghatározzák, milyen feltételek mellett tarthat valaki nyitva éjfél után. Vagyis a rendőrség nem hasra ütéssel zárhat be helyeket, hanem le kell ellenőriznie bizonyos feltételek teljesülését.

A 0:00-6:00 közötti működés különleges jogállást jelent, amit csak az kaphat meg az új belépők közül, aki teljesíti ezeket a feltételeket. A meglevőknek nem kell külön igényelniük a lehetőséget, de ha kiderül, hogy nem felelnek meg az elvárásoknak, megfosztják őket a státusztól.

Advertisement

Na meg akkor is ha nem fizetnek. Merthogy lesz egy díj is, tulajdonképpen ez az egész megállapodás lényege. Mindenki 20 forint/nap/fő befogadóképesség alapján fizet a kerületének. Ha a befogadóképesség nem értelmezhető (mondjuk egy éjjel-nappalinál), akkor három négyzetméterenként számolják a húszast. Ez egy átlagos szórakozóhelynek 0,5-3 millió forint plusz kiadást jelent.

Rogán szerint ez egy laza megoldás mondjuk a londoni modellhez képest, ahol koncesszióban osztogatják a nyitvatartási lehetőségeket igen csak szigorú feltételekkel. Megígérte azt is, hogy a feltételek nem teljesülés nem azt jelenti majd, hogy kapnak egy felháborodott telefont. Mert "nem a bejelentés számít, az mindig lesz".

Advertisement

A befolyó összeget az önkormányzatok csak az éjszakai nyitvatartásból származó plusz feladatok elvégzésére fordíthatják. Vagyis rendfenntartásra és takarításra. Mert mondjuk egy társasháznak lenne a feladata, hogy eltakarítsa a koszt a járdáról, de ha minden éjjel rumli van egy szórakozóhely miatt, akkor ott rendet tesz az önkormányzat a befolyt díjból.

A modellt elsősorban az V., a VI. és a VII. kerületben működő szórakozóhelyek kedvéért találták ki, de a törvény – melyet ha minden jól meg, már hétfőn tárgyal a parlament – minden világörökségi területen működő önkormányzatnak megadja a lehetőséget a díj kiszabására. Vagyis elvileg akár egy hortobágyi csárdára, tokaji borozóban, vagy akár a pannonhalmi bencések apátsági borbárjára is kivetheti a helyi önkormányzat, ha azok éjfél után is nyitva akarnak tartani.

Advertisement

Mindenesetre itt tényleg úgy tűnt, hogy a kezdeti erődemonstráció után szakmai konzultáció után születik meg egy törvény. Nem is tudok hirtelen hasonló példát felhozni.

Persze kíváncsi voltam, mégis kik képviselték a szórakozóhelyeket, hiszen mindannyian láttunk már hasonló konzultációkat, úgy hogy az ember gyanakszik. A helyszínen a több pesti helyet tulajdonló Szini Béla (a kép bal szélén) és a házigazda – a spíleres Zsiday Roy (balról a második) – jelent meg, de a tárgyalásokon részt vett végig Zsendovits Ábel is a Szimplától, aki nagyjából a romkocsmák atyjának tekinthető.

Advertisement

Szini azt felelte, hogy rajtuk keresztül mintegy 150-200 hellyel egyeztettek a megállapodásról, vagyis az érintettek túlnyomó többségével.

Ha tényleg így történt, akkor megnyugtató, hogy mindenki elégedett, ugyanis Rogán szerint a belüggyel is egyeztették az elképzelést. Ha minden jól megy augusztusban életbe léphet a törvény, és amelyik önkormányzat akarja, kivetheti az új díjat.

Vélemény, hozzászólás?