Saját agyát nyomtatta ki a magyar programozó

Illustration for article titled Saját agyát nyomtatta ki a magyar programozó

Penoff Gábor Krakkóban élő programozó, számos izgalmas hobbija közül egyik a 3D nyomtatás. Ultimaker gyártmányú nyomtatója arra is jó, hogy kinyomtassa egy MR-vizsgálat végeredményét, például a páciens agyát.

Advertisement

Ezt írta:

A múltkor úgy alakult, hogy egy 3D nyomtatással kísérletezni akaró radiológus srác meghívott Kaposvárra dumálni egyet arról, amik összegyűltek a fejemben (LOL! – a szerk.). Ha már ott voltam a kórházukban, bedugta a fejem egy MRI-be, majd estére elküldte a szeletelhető eFi (ez Penoff Gábor neve civilben – a szerk.) kobakot egy 100 mega körüli ISO-ban. Kicsivel később jött a csomag után eFi szépen lehámozott agya, .STL formátumban, amit eszik a *.3d printer is.

Advertisement

A mágnesesrezonancia-képalkotáshoz hasonlóan az Ultimaker is lapos szeletekből épít fel egy háromdimenziós testet, így tényleg adja magát a nyomtatás. Itt egy kép a készülő agyról:

Illustration for article titled Saját agyát nyomtatta ki a magyar programozó

Advertisement

A ceruzahegyre emlékeztető rész a nyomtató feje, villámgyorsan cikázva fecskendez ki egy réteget az Ultimaker által használt, kukoricakeményítőből készült műanyagból, a PLA-ból. Vendégségben egyszer kinyomtattunk egy apró kockát, készítettem videót, amin jól látszik, hogy mi is történik nyomtatás közben:

Advertisement

A viszonylag egyszerű kocka pár perc alatt megvolt, az aggyal azonban megküzdött a készülék:

A struktúra annyira bonyolult, hogy a szűk 8 cm3 térfogatú test kinyomtatása majd 20 percet vett igénybe.

Advertisement

A szerző azt ígérte, hogy „ha minden jól megy, gyártunk egy sokkal nagyobb agyat is”, úgyhogy a következő posztban, ha minden jól megy, egy sokkal nagyobb aggyal jelentkezünk.

Fotók: Penoff Gábor

Vélemény, hozzászólás?