​2014 rettegett online divatja lehet az ivóverseny

A morális pánik állapotába került a brit bulvársajtó attól, hogy fiatal emberek online csinálják azt, amit évszázadok óta művelnek a kollégiumokban, egyetemi bulikon meg bevállalósabb hb-kben. Vagyis versenyt isznak. A különbség annyi, hogy most neten osztják meg a bizonyító videókat. A neve neknominate.

Advertisement

A Mirror szerint egy hónap alatt Nagy-Britanniában és Írországban 5 halálos áldozata volt a neknominate-nek, neck nominate-nek vagy neck and nominate-nek is nevezett játéknak. A divat Ausztráliából indult, eredetileg ártatlan, érettebb cserkészek által is űzhető szórakozásként. Valaki megivott egy korsó sört, aztán kijelölte 2-3 barátját, hogy 24 órán belül tegyék meg ugyanezt. Ők is jelöltek fejenként 2-3 havert, így nagyon hamar tök sokan megittak egy sört. Ez unalmasan hangzik, ezért mire elért Európába, a neknominate szabályai szórakoztatóbbak lettek.

Az ember valami irtózatosan durva és gusztustalan elegyeből megiszik irtózatosan sokat, villámgyorsan, majd lehetőleg azonnal művel valami életveszélyeset vagy idiótát, mindezt levideózza, aztán megosztja, és nagy nyilvánosság előtt kihívja egy cimboráját, hogy csinálja utána.

Advertisement

Lehet reggelire összeinni sört, bort, feleseket, csiliszószt és padlóápolót. Vagy egy kiakasztott gigával legcsorgatott sör után hídról a folyóba ugrani. Rohamivás után gördeszkával, bringával ugratni, vagy Orbán Viktor prófétikus beszédeit hallgatni.

Ebben az átlagvideóban a rokonszenves, hamletien tépelődő főhős a kiakasztott gigával megivott sör és a fél liter vodka + pár nyers tojás koktél között egy kiscsirke letépett fejét nyeli le:

Persze nem mindig ilyen önveszélyes a neknominálás, a legfelső videóban 6 perc táján látható kis csoda, amikor a kisgyerek csodálkozva figyeli, hogy apu a vadászpuska csövén át szopja a sört, például olyan, mint egy filmjelenet. Általában, az egyveleg részeinek legtöbbje vidámabb, mint a Kazinczy utca hajnali háromkor.

Advertisement

A Mirror viszont arról ír, hogy a legutóbbi áldozat, a 20 éves exrögbis, Bradley Eames azért halt meg, mert neknominálás közben 2 percen belül leküldött két korsó gint, ráadásul olyat, amibe előtte beáztatott egy csomó teafiltert. A rendőrség persze óvatosabb a Mirrornál, ők még nem mondják biztosra, hogy Eamest a neknominálás miatt találták holtan a lakásában.

Nekem valami azt súgja, hogy ha ebből tényleg világtrend lesz, akkor a magyarok nem jönnek ki rosszul a buliból. Engem például pár napja, a saját születésnapomon neknominált élőben Plankó 444 Gergő, a kádamban fekve, miután a kezembe nyomta a piros színű, de viszkiízű eleggyel teli öntözőkannát. Vesztemre korai trendkövetőként reagáltam, így legközelebb másnap este tudtam lejönni az emeletről. Nagyon nagy szerencse, hogy nem videóztam, mert akkor már most eldőlt volna a verseny, érdektelenné téve a divathullámot.

Advertisement

(via Gawker)

Vélemény, hozzászólás?