500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

Illustration for article titled 500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

A gemenci erdő Béda nevű területén találták a vadőrök az árvíz után pocsolyában rekedt, igen ritka halakat.

Advertisement

Illustration for article titled 500 réti csíkot mentettek meg egy pocsolyából

Az egyik legfurcsább alakú hazai hal a valaha igen gyakori és spéci csemegének számító réti csík, de mostanra kevés maradt belőle. Iszaposabb folyókban, patakokban, illetve mocsarakban és holtágakban él. Igazi hipszterkirály, hiszen 10 szál bajsza van, és a zsúfolt belvárosi szórakozóhelyek törzsközönségéhez hasonlóan a seggén keresztül bonyolítja a kilélegzést. Spéci tulajdonsága még, hogy a légköri oxigént is be tudja lélegezni, így még a mocsár kiszáradását is képes kibekkelni.

Advertisement

A folyószabályozások előtt annyi volt belőle, hogy a csíkászat külön szakmának számított a halászaton belül. A káposztás csík állítólag a legfinomabb dolgok egyike, amit édesvízi halból főzni lehet.

Romániában nem védett a csík, sőt horgászkörökben igen népszerű harcsacsalinak számít. Régebben olyan módszerrel tűzték horogra, amit durvaságban felér egy ávós vallatással, sőt. Fogtak egy horgolótűt, bedugták a száján, majd egy ügyes mozdulattal kifordították a csíkot. Ez rosszabbul hangzik még a budapesti pecások régi sztárcsalijánál, a vágóhídon beszerezhető disznó-bélgilisztánál is!

Advertisement

Ez az 500 példányos hazai lelet igen szépnek számít. Ahogy a Duna vízállása egyre csökken az árvíz óta, kedzenek kiszáradni a kiöntések. Egy ilyenből mentették meg a gemenci vadőrök a halakat.

Vélemény, hozzászólás?