Világossá kell tenni, hogy nem érdemes Magyarországra jönni

Illustration for article titled Világossá kell tenni, hogy nem érdemes Magyarországra jönni

Éppen ideje volt! Orbán Viktor sajnos nem az egész világ számára kívánja ezt világossá tenni, hanem csak a balkáni menekülteket ijesztegeti, de a gondolat azért így is szép. Lemaradtam balgán a Miniszterelnök Úr reggeli interjújáról, de a nol.hu pl. szerencsére résen volt.

Advertisement

Ott olvasom, amit olvasok.

Komolyan gondolom, hogy mindent értek ebben a kérdésben. Legalábbis azt hiszem. Azt is, hogy a menekültprobléma tényleg problematikus, és azt is, hogy miért csinál ebből az ijesztő és tragikus jelenségből belpolitikai haszonmaximalizásra alkalmas paródiát a Fidesz-kormány. Úgy rémlett, hetekkel ezelőtt leírtam, hogy a bevándorlódémon lesz az új rezsidémon. És tényleg. Viszont még így is képes vagyok meglepődni egyik-másik mondat harciasságán.

Advertisement

Tessék:

A bevándorlás ügyében Orbán Viktor kifejtette: jelenleg arra volna szüksége, hogy a kérdésben megkérdőjelezhetetlenül egységesen és egyértelműen lépjen fel a magyar közvélemény. A miniszterelnök olyan – az európai menekültpolitikától egyébként eltérő – előírásokra kér felhatalmazást a magyaroktól, hogy az illegális határátlépőket a magyar hatóságok vehessék őrizetbe, tartsák fogva, és amint lehet, azonnal toloncolják ki őket. Ha megkapja erre a felhatalmazást a nemzeti konzultáción – mondta –, akkor érvényt is tud szerezni neki Brüsszelben.

Advertisement

És még:

Szerinte ha a magyar rendőrség erőteljes fellépéséből a Balkánon is világossá válik, hogy nem érdemes Magyarországra jönni – mert letartóztatják, az ellátásukat megkeresendő dolgoztatják, majd kitoloncolják őket –, akkor nem is fognak jönni.

Advertisement

Egyébként ha csinálnánk toplistát a NER leghajmefresztőbb, leghazugabb szókapcsolatairól, szerintetek hányadik helyen végezne a nemzeti konzultáció?

Orbán Viktor a tiltott határátlépők szénné szopatása és dolgoztatása mellett beszélt még a reklámadóról is. Azt üzente, kedves Lajos, hogy annak bevezetésétől nem lehet eltekinteni. Egy ország kormányzása sohasem személyes ügy, a kávéházi legendák világa nem a kormányzás világa, az meg egészen másodlagos, hogy ki milyen stílusban, hogyan beszél, és mit mond.

Advertisement

Bizony!

Vélemény, hozzászólás?