Egy óra alatt kézműves hologramvetítővé változtattam a telefonom

Egyszerű, de véres munka volt, viszont most is egy medúza képe lebeg az asztalom fölött.

Egyszerű, de véres munka volt, viszont most is egy medúza képe lebeg az asztalom fölött.

Advertisement

A napokban terjedt el az interneten az alábbi videó, amelyben Mrwhosetheboss Youtube-felhasználó megmutatja, hogyan építheti meg bárki az említett berendezést egy egyszerű cédésdobozból. Hát ez nekem is menne, kiáltottam föl, egy kis sniccerezés és celluxozás, és Leia hercegnő az én szobámban könyörög segítségért! Naiv voltam, akkor még nem tudtam, hogy a cédésdoboz vagdosásánál kevés undorítóbb dolog létezik.

Az utasítások ebben a videóban vannak benne, nézzétek meg, tök egyértelmű minden, még akkor is, ha esetleg nem beszélnétek angolul.

Advertisement

A munka egyszerűnek tűnt, ki kell vágni négy darab ugyanakkora trapézt az átlátszó műanyagból. Egy kis trigonometria után – csak jó volt valamire a matekóra – én is megrajzoltam a magam formáit, bár ezek inkább csak nagyjából váltak hasznomra, a snicceres dobozvágás ugyanis nem annyira gyerekjáték, amilyennek a videón tűnik. Sőt, egyáltalán nem az: ha a gyerekünk a kezében egy sniccerel épp nekiesik egy műanyag doboznak, hangos nazgúlrikoltás közepette kapjuk ki a kezéből, mert baj lesz.

Illustration for article titled Egy óra alatt kézműves hologramvetítővé változtattam a telefonom

Advertisement

Mondjuk én sem vagyok az a Precíz Berci, és siettem is, ezért jól megvágtam a kezem – a hülye dobozzal, nem a késsel. A bevágásokat még meg-megejti az ember a műanyagon, de aztán lehet nyiszatolni jó sokáig, hogy elég mélyek legyenek. Annyit nem akartam várni, amíg átvágom az egész lapot, más megoldás nem jutott eszembe, úgyhogy amikor elég mélynek ítéltem a bemetszéseket, törtem. Figyelmeztetés: a CD-s doboz hülyén törik, úgyhogy nagyon közel fogjátok a bevágásokhoz, ráadásul éles, hegyes, és pattogzik is az a szar. Rajtam volt szemüveg, anélkül életveszély csinálni.

Ezt a demót lehet kivetíteni a piramissal

Naná, hogy ezek után a trapézok nem lettek teljesen azonosak, de ekkor már mérges voltam, meg az ujjamból is csöpögött a vér, így inkább dühösen összecelluxoztam a részeket. Ez sem olyan egyszerű feladat, a végeredmény egy imbolygó, fejére állított, csonka kis piramis lett, de legalább megállt.

Advertisement

A videóban szereplő utasításoknak megfelelően a telefonomra helyeztem az alkotást, elindítottam a fenti demóvideót, és a legnagyobb örömömre működött a dolog. Már csak a megfelelő fényviszonyokat kellett megteremteni, mert bár a hologram fényben is látszik, sötétben ezerszer jobban néz ki, ráadásul levideózni is könnyebb úgy.

Amúgy ezt az egészet okosabban és ügyesebben is meg lehetett volna csinálni, ha az embernek megfelelő eszközök és egy kicsit több idő állnak a rendelkezésére, mint nekem. Ez tökéletes alkalom, hogy villogjanak mérnök olvasóink, az meg még királyabb lenne, ha ti is megmutatnátok, mit építettetek, amennyiben kedvetek szottyant a házi hologramozáshoz.

Vélemény, hozzászólás?