Szégyenteljes álhírt volt képes lehozni az Origo

Illustration for article titled Szégyenteljes álhírt volt képes lehozni az Origo

A Horgosnál szerb határőrökre támadó, felfegyverzett muzulmán migránsok sztorijáról első látszatra bűzlött, hogy álhír, az Origo sunyi címmel mégis leközölte. Pedig maga a cikk is elárulja, micsoda aljas, ugyanakkor nehezen érthető kamuzásról van szó.

Advertisement

Állítólag felfegyverkezett migránsok indultak a szerb-magyar határra

Ezzel a címmel közölt borzasztóan kínos cikket az Origo. Most is olvasható rajta. Az alapjául szolgáló, egy szerb netes laptól származó cikk magyar nyelvű ismertetője szombaton ebédidőben kezdte magyarországi karrierjét, amikor a Délhír kitette azt.

Advertisement

Kapásból látszott, hogy az a fajta – például az ukrajnai konfliktusról író szélsőjobbos oldalakról ismerős – álhírtípus, ami nemcsak kamu, de politikailag motivált is. Ha a hír igaz lett volna – miszerint ezres felfegyverzett menekülttömeg Allah akbar kiáltással a határt védő szerb rendőrökre támadt volna – a szerb állami és magánmédia mellett az európai is ettől harsogott volna nemsokára.

Advertisement

A Délhírt referenciaforrásként használni eleve minimum bátor dolog, de az Origo megmagyarázhatatlan lépésében az a legfurcsább, hogy mindezt ma, vagyis vasárnap reggel közölték le. Oké, amikor szombaton napközben a magyar mikrobloggerek felfedezték, ízekre szedték és kiröhögték a béna álíhrt, még csak nagyon-nagyon valószínű volt, hogy kacsáról van szó. De vasárnapra – ne feledjük, a szerb lap állítása szerint az Allakh akbáros ostrom pénteken történt! – már mindenki egészen biztos lehetett benne, hogy mivel állunk szemben. Annál is inkább, mert az Origo nem egyszerűen újraközölt, hanem hozzáadott értékként megkereste a magyar rendőrséget, illetve a Magyar Szó című délvidéki lap főszerkesztőjét, hogy az érintett felek egyhangúlag cáfolják, hogy bármi ilyesmi történt volna. Annyira cáfolták, hogy a rövidke cikk utolsó belső közcíme az, hogy

Meg sem történt?

Hát persze, hogy nem, de ezt már szombaton is pontosan lehetett tudni, az Origónak vasárnapra meg nyilatkozatai is voltak erről. Mégis leközöltek egy olyan gyalázatos cikket, amiben most is ilyen részek olvashatók:

A feldühödött tömeg botokkal és kapákkal felfegyverkezve és Allah Akbar felkiáltással tört rá a szerb rendőrökre

Advertisement

A legsúlyosabb meg az, hogy mégcsak azt sem feltételezem, hogy az Origo tudatosan uszítani akarna, mint valami szélsőjobbos vagy kormánypropagandista kiadvány, mert ez a próbálkozás uszításnak irtó béna lenne, és tényleg csak a legesleghülyébbeket tudná megtéveszteni. Ez inkább ostoba és felelőtlen PI-kaszálási kísérletnek tűnik.

Update: Nahát, megváltoztatták a címet!

Vélemény, hozzászólás?