Kategóriák
konc

„You can check out any time you like, But you just can never leave! “/Frissítve/.

67 éves korában elhunyt Glenn Frey az Eagles alapítója

Illustration for article titled You can check out any time you like, But you just can never leave! “/Frissítve/.

Advertisement

Ha fel kellene sorolnom a 10 kedvenc együttesemet, az Eagles biztosan benne lenne, ha pedig a kedvenc 5 dalomat, akkor a Hotel California, már az első háromban is szerepelne. A dal zenéjét Don Felder írta, a költői, misztikus szövegét Glenn Freynek és Don Henleynek köszönhetjük..

Az eleinte négy tagú Eagles együttes 1971-ben alakult meg. Los Angelesben. A magasan képzett zenészek a country zene jellegzetes hangzásvilágát párosították a rockzenével és rövid időn belül közkedveltté váltak.. Pályafutásuk alatt közel 150 millió lemezt adtak el és a szakma 6 Grammy díjjal ismerte el tehetségüket.

Advertisement

Glenn Frey-t 67 éves korában érte a halál New Yorkban. Frey szerzője vagy társszerzője és énekes/gitáros előadója volt a legtöbb Eagles slágernek.

Illustration for article titled You can check out any time you like, But you just can never leave! “/Frissítve/.

Advertisement

Illustration for article titled You can check out any time you like, But you just can never leave! “/Frissítve/.

A Hotel California – a címben hivatkozott – utolsó verssora:

“Last thing I remember, I was
Running for the door
I had to find the passage back to the place I was before
‘Relax’ said the night man,
‘We are programmed to receive.
You can check out any time you like,
But you just can never leave!’”

Advertisement

A Hotel California a minden idők legsikeresebb zenei albumai között szerepel.A lemez címadó dalát, a Hotel Calfornia-t, eddig közel 15 millióan tekintették meg a YouTube-on!

A sikerek hatalmas nyomását az együttes nem igen tudta feldolgozni és feloszlottak. Mikor Don Henley-t megkérdezték, mikor állnak ismét össze, azt válszolta: “When the hell freezes over”. Ez a mondat lett a 14 évvel később megjelent új albumuk címe is.

Advertisement

Búcsúzzunk el Glenn Frey-től- erről a lemezről- az általa írt és énekelt lírai dalával:

The Girl from yesterday:

Akit pedig mélyebben érdekel a Hotel California háttere, elemzései, az ide mellékelt cikket igazán érdemes megtekinteni. Idézek is belőle, mielőtt elolvassátok:

“Láttak már benne bolondok házát, temetőt, kuplerájt, de még sátánista templomot is. Egyesek szerelmi történetet olvasnak ki belőle, mások…..”

Advertisement

Azóta a több hasonlóan alapos elemzés látott napvilágot, anarkin a 444.hu-n talált még hozzá egy elképesztő videót, ahol a szám gitárszólóját két zseniális fiatal “leszedi”:

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel, csillagozd, hálásak leszünk érte!
Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben és bemutatkozó oldalunk Kapcsolat menüpontjában, valamint impresszumában megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.
Megtalálhatod és követheted a Koncot a Facebookon, a Twitteren és a Tumblren is, bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.

Vélemény, hozzászólás?