Kategóriák
konc

Ébresztett már müezzin éjfélkor a saját lakásodban? Javítva!

Illustration for article titled Ébresztett már müezzin éjfélkor a saját lakásodban? Javítva!

Igaz történet! Több héten át, pontban éjfélkor, rejtélyes okokból és sejtelmes halk szólammal rendszeresen felhangzott egy müezzin imára hívó dala. Mindez az óbudai második emeleti lakásunk hálószobájában történt, annak ellenére, hogy ez a szolgáltatás a meglévő TELEKOM csomagunkban nem szerepelt. Most amikor a vészterhes rendkívüli állapotok lehetősége zúdul ránk és Németh Szilárdnak még a konkrét terrorista veszélyekről is sejtései vannak, először az iszlám teljes térfoglalására gondoltunk. Ijedtünkben bekapcsoltuk az ATV híradót, ahol először csak fokozódott az ijedtségünk, mert a bemondó Balogh Judit a müezzinhez hasonló hangfekvésével intonálta a híreket, de megnyugtatásunkra csak az Uber hazai térfoglalásáról beszélt. Kitekintve az ablakon szinte teljesen fellélegezhettünk, megpillantván az utolsó 111-es fonódó autóbusz éjféli garázsmenetét. Az FBI-os sorozatokban megismert lehallgatási trükkök nem váltak be; sem az alattunk lakó nyomdász, sem a felettünk lakó fülész főorvos lakásából nem szűrődött ki müezzin hang. Vélhetően, megfogadva a kormányunk óvó szavait, nem fogadtak be illegális menekülteket, pláne nem müezzint. A baloldali szomszédunktól – egy frissen házasodott fiatal pártól- a fülemre csőrével beillesztett boros lehallgató tölcséren át, csak a szokásos irigylésre méltó hangok érkeztek. Valószínűleg éppen a CSOK-os banki szerződésük előkészítésével voltak elfoglalva. Bekapcsoltam a számítógépet is és végre fellélegezhettünk! Volt internet! Irány a Google Wikipedia. Ki is lehet a müezzin?

Advertisement

A müezzin az iszlám vallásban a mecsetnek az az alkalmazottja, aki az imára hívó szöveget (adzán) elénekli a pénteki közösségi ima, valamint a napi ötszöri – hajnali, déli, kora délutáni, napnyugtakori és esti – imádság (szalát) előtt. Az eredeti arab muaddzin(مؤذن – mu’aḏḏin) kifejezés török közvetítéssel került a magyar nyelvbe.

Az éjjelente megismétlődő hang ehhez hasonló volt:

A legérthetetlenebbnek azt találtuk, hogy a müezzin éjféli megszólalás időpontja, sehogyan sem stimmelt a Wikipédia imádsági időpontjaival. Így nem tehettünk mást, mint hogy beletörődtünk, hogy bizonyára az óriás plakátok hatására, mindketten iker fantom hangokat hallunk. Többen megnyugtattak, hogy a hosszú házasságok esetén sűrűn előfordul, hogy a párok egyformán éreznek. De egyszer csak – ha váratlanul is – de “fény derült” a rejtélyre.

Advertisement

Illustration for article titled Ébresztett már müezzin éjfélkor a saját lakásodban? Javítva!

Az egyik este türelmetlen hangon felhívott a nemrég Isztambulban járt barátom és megkérdezte, hogy az ott vásárolt, de valamiért nem működő, 500 ország pontos idejét kijelző világóráját megjavítottam-e. Amikor az órát elhozta, az élménybeszámolóját követően az órát dobozostól az egyik szobaszekrény fiókba tettem, jól elzárva a gyerekek elől és teljesen megfeledkeztem róla.

Advertisement

Íme az 500 várost tartalmazó bűnös világóra, amely kijelzőjén egyidejűleg hat arab város időpontja látszik, a nagy szegmensek a helyi időt mutatják, ami a jelen esetben Djibouti. Itt már az ébresztést 20:00 órára állítottam, biztos ami biztos!

Most érkezett kedves olvasónk balage kiegészítése:

Az nem 6 arab város, hanem a különböző imák nevei. Ld.

https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Pill…

Ebből tudják, hogy melyik városban mikor kell az egyes imákat elmondani.

Ez tehát valójában egy kis automata müezzin. 🙂

Hát ezért nem tudtuk megtanulni a szöveget!

Illustration for article titled Ébresztett már müezzin éjfélkor a saját lakásodban? Javítva!

Advertisement

Hát innen már könnyű volt a megfejtés. Mikor a nem működőnek vélt órát végre a kezembe vettem, hogy megjavítsam, feltűnt, hogy a főkapcsolója u.n. hold állásban volt és ezért nem működtek a menü gombok. Az óra ébresztő állása pedig akkor még éppen arra az arab ország ébresztési időpontjára volt beállítva, ahol ott hajnalkor – nálunk éppen éjfél volt. A halk hangra pedig az óra minimális hangerőre állított alarm soundja volt a felelős, ezért napközben az utca zajok miatt nem hallhattuk a müezzin felszólítását az imára. Az órán lévő városok ismeretéhez legalább középiskolai földrajztanári végzettség szükséges.

Illustration for article titled Ébresztett már müezzin éjfélkor a saját lakásodban? Javítva!

Advertisement

Végül is, mi ebből a történetből a tanulság? Hogy addig biztos nincs baj, ameddig a terroristák a spájzban fiókban vannak!

—————————————————————————————-

Ha tetszett az írás, oszd meg ismerőseiddel, feltéve, hogy nem félsz a politikai retorzióktól! Mi nagyon örülni fogunk, és hálásak leszünk érte, hiszen Neked írjuk a blogot! Véleményed hozzászólásban, Facebook-üzenetben, vagy az impresszumban megtalálható személyes elérhetőségeinken várjuk.

Advertisement

A Koncot megtalálhatod és követheted a Facebookon, a Twitteren és a Tumblrenis. Bemutatkozó oldalunk a konc.hu címen érhető el.

Vélemény, hozzászólás?