Kategóriák
konc

Koyaanistocksi

Stock fotóba zökkent világ, avagy modern művészet pár percben.

Egyensúlyát vesztett élet, kizökkent világ és egyebek. Az 1982-es Koyaanisqatsi, ha nem értettem félre sok évvel ezelőtt, arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a dolgok nagyon nem jó irányba haladnak. Ez itt az előzetese:

Az irány azóta nem biztos, hogy változott, ha mégis, a fene tudja, hogy előnyére vagy sem. A közel 34 éves film kifejezőeszközei bizonyos tekintetben annyira hétköznapivá váltak, hogy talán már nem is azt jelenti azok számára, akik most látják először, amit az alkotó eredetileg elképzelt. Erről persze nincs a birtokomban nagy mintán alapuló kutatás, csak átfutottam az Atlantic rövid írását, és elgondolkodtam pár perc erejéig az olvasottakon. Ott az áll, hogy a lázadás eszközei idővel kommersz vackokká válnak és a csapból is folynak. Ebben talán van valami igazság.

Advertisement

A címben megnevezett videó az eredeti film előzetesének újragondolása ingyenesen hozzáférhető, a szolgáltató vízjelével ellátott ún. stock fotók felhasználásával.

Advertisement

A készítő, Jesse England neve ismerős lehet a Comic Sans betűtípussal művészi kinyilatkoztatássá alkotott írógépről vagy épp a Google Utcakép modorában tevékenykedő filmes fényképezőgépről. Az úriember valamit nagyon ki akar fejezni.

Vélemény, hozzászólás?