Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Pénteken fél órára csapra verték az Importer nevű atomkomlós portert, melyet a Hopfanatic sörfőzdében két norvég vendégfőzővel alkotott Kiss Tomi még májusban. Ebből csupán két korty kellett ahhoz, hogy a rendezvény értelmet nyerjen, kár, hogy erről senki sem tudott.

Advertisement

Nem szeretem a Budavári Sörfesztivált. Nem szeretem a koncepcióját, a kínálatát, a szervezését és a hangulatát sem.

Advertisement

Látogatói szempontból ott kezdődik a probléma, hogy belépős. Hogy miért fizessen valaki azért, hogy aztán túlárazott bolti sörök garmadájával szembesülhessen, miközben a vécékből már este hétkor visszafolyik a szar, a színpadról meg dől a gagyi, nem tudom, de én biztos nem adnék érte egy fillért sem.

Erre jön a kártyás fizetés, és a négy decis söröskorsók. A kártya négy dologra jó a sokat hangoztatott biztonság helyett: jobb esetben két, rosszabb esetben még több sorban állást eredményez, az emberek többet költenek vele a pénz látványának hiánya miatt, a feltehetően ittas távozáskor sokan nem törődnek a rajtamaradt összeggel (a sor miatt), valamint a szervezők így ellenőrizhetik, ki mennyi pénzt csinált. Tárgyalási előny jövőre. A négy decis söröskorsó pedig arra jó, hogy kevesebbet adjanak ugyanannyiért. A sör Európa ezen a felén a liter/fél liter/három deci/két deci tengelyen mozog, minden ettől eltérő mennyiség vagy kóstoló, vagy rekordkísérlet, vagy átverés.

Advertisement

Az árusok szempontjából sem felhőtlen a buli. A kis főzdékkel szemben kettős mércét alkalmaznak, a legjobbak eldugva a sarokba, miközben a helypénz igen magas, a belépőhöz meg Heineken kupon jár, nyilván a minőség jegyében. A két legismertebbnek számító Békésszentandrási és Fóti főzdék nem is jöttek saját csappal, és mondanom sem kell, hogy a legjobb helyek a multiknál landoltak. Ennél pénzszagúbb gasztrohakni kevés van, és állítólag még abból is vita volt, hogy a standok mellett miért vannak söröshordók. Nagy talány.

Hogy mégis mosolyogva távoztam pénteken, a Főzdebusz támogató korsói mellett annak köszönhettem, hogy a Hopfanaticnál váratlanul csapra verték az Importert. Erről a 10,5%-os dupla IPA porterről viszonylag sokat tudok, mert ott voltam, mikor főzték.

Advertisement

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Kiss Tomi sokat dolgozott azért, hogy saját főzdéje legyen, és mikor végre összejött az immáron nem csak egyfülű nyulairól híres Kiskunhalason, elmentem megnézni. Hogy összekössük a kellemest a hasznossal, a norvég házisörfőző páros, a Nils Hansen márkanév mögött álló Tommy és Bjørn vendégfőzésére toppantam be.

Advertisement

A volt péktanoda frissen festett sárga épülete kívülről egyáltalán nem sejteti, hogy bent több ezer liter remek sör várja a hordóba fejtést. Érkezésemkor már javában folyt a munka, a bográcsban pedig főtt a birkapörkölt. Nem is akármilyen, hiszen két szakács is felügyelte.

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Advertisement

Hogy mit keres Kiskunhalason két oslói májusban? Sörfőzdét, természetesen. Tomival a házi sörfőzés révén évek óta kapcsolatban voltak már, és idén eljött a pillanat, hogy közösen csináljanak valamit, ami túlmutat a konyhai mennyiségen.

Bjørn szerencsés flótás, a munkája kötetlen, így neki elég volt repülőre ülnie. Tommy ezzel szemben egy hotel szakácsa és két gyerek apja, így az ő magyar kitérőjének felesége két hónapnyi vacsorakészítésben szabta meg az árát. A házigazda pedig eleve annyit dolgozik a Hopfanatic-kal, hogy egy szombatot csak a nemzetközi kapcsolatok ápolása kedvéért áldoz be. De az Importerért még a vasárnapot is megérte volna.

Advertisement

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

A portert a stoutnál könnyedebb felsőerjesztésű barna sörként szokás jellemezni, de mi történik vele, ha megkapja a Hopfanatic-kezelést? Az egyszerű válasz, hogy nagyon komlós lesz. Ám az Importer ennél összetettebb.

Advertisement

Az alapreceptet a norvég srácok dupla rozsportere adta, ami Tomi szerint sem volt rossz:

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Advertisement

Ám nézzük csak, mi történik, ha egy pillanatra egyedül hagyják a sörlé közelében:

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Advertisement

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Hát bizony, sok komló történik. Nagyon sok.

Az Importerből összesen háromszáz liter készült. Tomi szeptemberig hagyja érni, aztán a fele megy Norvégiába, a maradékot pedig ő adja el. És mivel egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen korán megkóstolhatom, igen kellemes meglepetés volt, hogy egy harminc literes hordót már most felcsempészett belőle a várba.

Advertisement

Az Importer a Hopfanatic sörökre jellemző gyümölcsös illat után egy olyan kortyélményt ad, ami újradefiniálja a folyékony kenyér kifejezést. Olyan sűrű ez a sör, hogy vacsorának is beillene, ha a tíz és feles alkohol engedné, hogy literszámra igyuk. Földes, kávés és csokis ízek keverednek, de az édesség helyett szárazon, a komló keserű gyümölcsével a végén. Egészen elképesztő, és ha most ilyen, vajon mit tud majd szeptemberben, ha tényleg elkészül?

Az ilyen kivételes sörök még a Budavári Sörfesztivált is érdekes programmá teszik, pedig ahhoz nem elég az alkohol.

Advertisement

Illustration for article titled Ez a titkos fekete főzet a Budavári Sörfesztivál egyetlen pozitívuma

Vélemény, hozzászólás?