A 9 legjobb utcai kaja, ami nincsen Budapesten, bár lehetne

Nemrég jöttem meg Isztambulból, ami a friss, finom utca kaja Felcsútja. Jobbra nézel, gözleme, balra nézel, rizzsel töltött párolt kagyló, bárhová nézel, birkanyárs. A steet foodban az a remek, hogy mivel nem kell óriási beruházás hozzá, még egy Budapesthez hasonló helyen is pillanatok alatt elterjedhet egy új r43lxo-0 kbIYZO js_post-content”>

Illustration for article titled A 9 legjobb utcai kaja, ami nincsen Budapesten, bár lehetne

Nemrég jöttem meg Isztambulból, ami a friss, finom utca kaja Felcsútja. Jobbra nézel, gözleme, balra nézel, rizzsel töltött párolt kagyló, bárhová nézel, birkanyárs. A steet foodban az a remek, hogy mivel nem kell óriási beruházás hozzá, még egy Budapesthez hasonló helyen is pillanatok alatt elterjedhet egy új fajtája, ha divatba jön.

Advertisement

Utcai kajából tényleg ezerféle van, most önkényesen kiválasztttunk kilencet, amiknek nyálcsorogva örülnénk. Olyan fogásokat válogattunk be, amik nemcsak finomak, de a hozzávalóik is beszerezhetők nálunk frissen és elérhető áron. Ezért maradtak ki például a tengeri cuccok és halak, kivéve a szárított tintahalat.

Ha úgy érzed, valami tényleg fantasztikus étel kimaradt a listából, folytasd a saját jelölteddel lent, a válaszok között!

Advertisement

GÖZLEME

Francia óriáspalacsinta méretű, túrós, krumplis, spenótos, húsos vagy bármilyen töltelékkel töltött török lepény. A gözleme szexepilje azon kívül, hogy sportszerűtlenül finom, az, hogy csak frissen lehet elkészíteni, ami kifejezetten érdekes látvány várakozás közben. Öklömnyi, ruganyosra gyúrt kelttészta-gombócokból – úgy néznek ki, mint a lángostészta – spéci kis gyúrófával villamgyorsan nagy, kerek, vékony lapot nyújtanak, az egyik felét megkenik töltelékkel, ráhajtják a másikat, aztán rádobják a speciális, domború, ufóra emlékeztető sütőre, a sacra és kábé két perc alatt megsütik. A legnépszerűbb töltelékek a mentás túró, a fűszeres tört krumpli, és a spenótos, fetaszerű sajt, de millió változat létezik hússal és anélkül.

Advertisement

Előnye: látványos, változatos, és nem kell hozzá semmi egzotikus hozzávaló

Hátránya: tovább tart, mint egy hotdogot összedobni

SÜLT SZÁRÍTOTT TINTAHAL

Thai és délkelet-ázsiai népétel. A szárított tintahalak a kézikocsi napfénytetejének pereméről szoktak lógni, rendelés esetén a mester levesz egyet és mindkét oldalán kábé fél-fél percig pirítja a faszénparázson. Ettől fura módon megpuhul, pont annyira, hogy meg lehessen enni. Az íze sokkal koncetráltabb, mint a friss tintahalé, és még a villlámgyors parázson pirítástól is kap némi füstös stichet. Vagy egyben adják oda, vagy csíkokra aprózzák bárddal. Kínában néhol spéci géppel vágják csíkokra. Deluxe változatban jár hozzá egy adag csilis mártogató szósz.

Advertisement

Előnye: ennél egyszerűbb étel nincsen. A legbénább büfés sem tudja elrontani. Mivel az alapanyag szárított, nem számít, hogy messze a tenger, megromlani sem tud.

Hátránya: nyápicok szemében a látványa bizarr, amíg fel nem metélik.

ROTI

Illustration for article titled A 9 legjobb utcai kaja, ami nincsen Budapesten, bár lehetne

Advertisement

Eltartott egy ideig, amíg kibányásztam, hogy pontosan mi a roti és hogyan készült, mert Délkelet-Ázsiában annyi féle és fajta van belőle, mint mifelénk a lepcsánka/röszti. Amire kollégánk gondolt, amikor körbekérdeztünk mindenkit az irodában, az a thaiföldi változat, ami gyakorlatilag egy vastagabb palacsintatészta, banánnal és csokival töltve. A palacsintát a végén feltekerik, darabokra szeletelik és leöntik sűrű tejjel, amitől úgy néz ki, mint egy diabéteszes rémálma. Egy darab fogpiszkáló jár hozzá és a képpel ellentétben főleg papírtányérban adják.

Előnye: Cukorsokk!

Hátránya: Cukorsokk.

FRISS GYÜMÖLCS amit az orrod előtt szeletelnek fel

Illustration for article titled A 9 legjobb utcai kaja, ami nincsen Budapesten, bár lehetne

Advertisement

A magyar piacokon egyelőre magadnak sem lehet válogatni a gyümölcsöket és a zöldségeket, úgyhogy meglepődnék ha egyszer odaléphetnék egy árushoz és azt mondanám, hogy szépjónapot, kinézek magamnak egy sárgadinnyét, tessék már nekem felszeletelni! Pedig mennyire ász lenne, a jobb gyümölcsök utcai fogyasztása úgyis csak végtelen szürcsögésből és cukortól ragadós ujjakból áll, viszont ha lenne néhány dinnyebódé, ahol a szemed láttára szeletelnének dinnyét, rátennék egy tányérra és kapnál egy villát, akkor kevésbé lenne kellemetlen.

Előnye: Gyümölcs, ember! Vitamin, folyadék, nincs benne kalória, egészséges, mindenki jól jár.

Advertisement

Hátránya: Ehhez jó gyümölcsök is kellenek.

Fotó: Getty Images

TARTIFLETTE

Vélemény, hozzászólás?