A Földön már képtelenség elbújni: Dél-Szudánból is azonnal tudott internetezni a leleményes Ferkó

Rohanó világunkban sajnos már nem nagyon maradtak rendes fehér foltok, vagyis olyan országok, ahol az ember tényleg el tud tűnni egy kis időre legalább, mert képtelenség telefonálni meg internetezni. Most éppen Dél-Szudánban kellett csalódnunk, pedig melyik országtól várhattunk volna többet, mint egy éppen hogy csak megalakult, koldusszegény, infrastruktúra nélküli afrikaitól, ahol például egyetlen, keskeny nyomtávú vasútvonal létezik? Ferkó barátunk most érkezett meg Dzsubába, a fővárosba, ahol a menekültek helyzetét fogja tanulmányozni egy fél évig. Váratlanul hamar küldött egy mailt, mire megkérdeztem: "Mit látsz most, ha körülnézel? Van rajtad ruha?". Erre  jött a következő válasz Fekete-Afrika meghökkentően jó távközlési viszonyairól:

semmit sem látok, mert geci sötét van és mivel spórolósan is csak napi 3 órát van áram a szállásomon, ezért nem kapcsolok villanyt. de reggel lefotózom a szállásom szívesen!

van rajtam ruha, de csak egy rövidgatya. itthon ebben tolom, de nem lehet teljesen meztelen, mert a szállásadóm egyik felesége a háromból (195 centi a csaj, 45 kiló kb és van 6 vágási heg a homlokán, mint minden rendes dinka lánynak) épp látogatóba jött

50 dél szudáni font a mobilnet egy hétre (2500 forint), a legjobb dolog az egész. bemész egy boltba, veszel egy modemet egy sim kártyával és utána amennyi pénzed van, ahhoz képest veszel airtime-nak hívott kreditet. 5 fontnyi kredit 24 óra korlátlan mobilnet, 50 font egy hét és 200 egy hónap. és kint lakom a véros legszélén is túl, lényegében egy falu már, 10 utcányira megszűnik a városi áram és a víz, de a 3G letöltési sebességem 450 kbps.

A telefonálás még viccesebb, egy másik sim kártyára vettem 50 fontnyi kreditet, és 47-nél tartok, úgy hogy x-val és pár magyar haverral sms-eztem rendesen és hosszúakat beszéltem helyiekkel. egy nemzetközi sms 15 forint. ja, és vettem duál sim-es telefont, tehát megkapom a magyar sms-eket. nem tudom a számokat, de aki küld nekem üzenetet, annak írok dél szudánból valami szépet 😀

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?