A főváros lekapcsolja a mexikói úti mozgásjavítót

Illustration for article titled A főváros lekapcsolja a mexikói úti mozgásjavítót

Hétfőn jött a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleménye, miszerint a fővárosi önkörmányzat úgy döntött, megvonja a támogatást a Mexikói úton található Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthontól a következő, 2013-14-es tanévre, valamint az eddigi három évfolyamot is beszünteti.

Advertisement

A mexikói úti mozgásjavítóban jelenleg három évfolyamon 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, de nem csak átlagos tantervet, hanem olyan oktatást is kapnak, amivel piacképes szakmákat tanulhatnak és a középiskola után elhelyezkedhetnek. A Mexikói úton nemcsak egy iskola tartozik a komplexumba, van ott diákotthon, külön kisbolt, uszoda és tornaterem, itt egy nagyon alapos beszámoló azokról a szolgáltatásokról, amiket a komplexum biztosít.  A MEOSZ közleménye szerint csak egy osztályteremre lenne szükség, hogy elindítsák a 2013-as évfolyamot, de az önkormányzat ezt is megtagadta tőlük. A Cink.hu információi szerint ráadásul nem is történt semmi hivatalos bejelentés, a szülői munkaközösség elnöke festésre akart pénzt kérni a fővárostól, erre válaszul derült ki, hogy sem pénz, sem festés, sem iskola nem lesz.

Még aznap hívtam fel a fővárosi önkormányzatot, de interjút nem adhattak arra hivatkozva, hogy megjelentetnek egy közleményt. A közlemény meg is jelent még aznap este, és az alábbi válaszokat tartalmazza, illetve valami miatt rá akarja sütni az intézményre, hogy 2009 óta tulajdonképpen hiányos információk alapján indít osztályokat. A közlemény sűrű, fárasztó nyelvezetben készült, nekem legalábbis elég nehéz volt kihámoznom belőle a mondanivalót, de azt hiszem a lényeg, és az ok a támogatás megvonására ez:

A későbbiek során derült ki a fenntartó fővárosi önkormányzat számára, hogy a tárgyi feltételek csupán két évre voltak valósak, az egész képzést nem fedik le. Ekkor az intézményvezető levélben jelezte, hogy „ a leendő osztályok helyén most még a régi hálótermek és a hozzájuk tartozó régi vizesblokkok vannak. Ezek jelenlegi formájukban nem alkalmasak, nem felelnek meg az osztálytermi előírásoknak és elvárásoknak. A 2012/2013. tanévben már itt kell fogadni a szakközépiskola újonnan belépő csoportját vagy csoportjait, a harmadik évfolyamot.” A szakközépiskolai feladat ellátáshoz a teljes felújítás költségigényét nettó 190 millió forintban, a kapcsolódó eszközigényt nettó 22 millió forintban határozta meg.

Advertisement

Kedden a MEOSZ oktatási intézetének igazgatója, Dr. Derera Mihály ingerültebben válaszolt az önkormányzatnak és Tarlós Istvánnak is:

Tarlós úr és csapata azt állítja, csak később derült ki számukra, hogy az iskola régi épülete még nincs felújítva. Miközben ez a tervezés során harmadik ütemként került be a koncepcióba, melyet a közgyűlés is ismert. Csak éppen pénzt még nem áldoztak rá.

Advertisement

Ugyancsak ilyen pingpongozás megy a komplexum épületeit összekötő folyosóról. A főváros szerint "jelenleg is támogatja az intézmény fejlesztését":

"A fővárosi önkormányzat, saját költségvetéséből jelenleg is támogatja az intézmény  fejlesztését. Jelenleg az új szárny és a Meggyes-ház közötti összekötő folyosó megvalósítása van folyamatban 29,4 millió forint költséggel, amellyel biztosítva lesz, hogy egyik épületből a másikba a tanulók akadálymentesen, zárt helyen tudjanak közlekedni."

Advertisement

Amire Derera ezzel vág vissza:

Meg is hatódhatnánk, ha nem tudnánk, hogy a 3,5 milliárd forintos beruházásból a főváros irányításával nem építették meg a két épület közti fedett folyosót, úgyhogy a mozgássérült gyerekek három éve hóban fagyban totyognak át egyik épületből a másikba. A főváros tehát három éves mulasztást pótol, nem pedig jótékonyan támogat.

Advertisement

Az önkormányzat rendületlenül a Petrik Lajos és a Neumann János szakközépiskolákat ajánlja alternatív megoldásoknak a következő tanévtől, pedig Derera határozottan állítja, hogy kerekesszékekkel próbálták ki a két iskolát, és a "két intézmény a legsúlyosabb állapotú mozgáskorlátozott gyerekek számára alkalmatlan."  

Nagyon nehéz megítélni, hogy kinek van igaza akkor, amikor az egyik fél egy súlyos mozgáskorlátozott diákokkal teli speciális iskola, a másik pedig a fővárosi önkormányzat, amik éppen egymásra mutogatnak a másik felelőssége miatt. Az biztos, hogy a mexikói úti mozgásjavító honlapját látva nem lehet azt gondolni, hogy az oktatás bármilyen formájában akadályoztatva volt, és azt sem, hogy a gyerekeknek bármiben hiányt kellett szenvediük. És reméljük az túl kicsinyes érv, hogy Nádas Pál igazgatónak csak azért tesznek keresztbe, mert történetesen Nádas Péter író testvére.

Vélemény, hozzászólás?