A helyzet a Sirálynál péntek este

Tegnap éjfélkor teljesen véletlenül ott voltam a Sirálynál és élőben akartam blogolni, hogy mi a túró történik ott, aztán rájöttem, hogy nem tudok olyan képet csinálni, amin alapból kitakarom a rendőrök arcát, mert azt muszáj.

Illustration for article titled A helyzet a Sirálynál péntek este

Tegnap éjfélkor teljesen véletlenül ott voltam a Sirálynál és élőben akartam blogolni, hogy mi a túró történik ott, aztán rájöttem, hogy nem tudok olyan képet csinálni, amin alapból kitakarom a rendőrök arcát, mert azt muszáj.

Advertisement

Olyan fél egy körül értünk oda, amikor meglepődve láttuk, hogy mindkét bejáratnál egy rakat rendőr áll. Először arra gyanakodtunk, hogy már megint lezárták az egészet, és ugrott az LMBT-buli és a Sirály utolsónak ígért 3 napja is. Öt perc álldogálás után kiderült, hogy marconáknak tűnnek, de már lehet ki-, és bemenni a bejáratokon, csak igazoltatnak. Egyre több ember gyűlt össze a Király utcában, akik nem igazán értették, hogy most mi van, esküszöm, hogy a hangulat percre volt attól, hogy spontán tüntetéssé fajuljon. Aztán inkább nem erőltettük a belépést, hanem átugrottunk a szomszédba inni még egyet, mire visszamentünk a bejárathoz 10-15 perc után, az összes rendőr szőrén-szálán eltűnt. Arra gondoltunk, hogy lementek a pincébe rendet rakni, de ott már kezdődött a buli, ami teljesen zavartalanul folytatódott.

Fura és kellemetlen volt az egész jelenet, és teljesen értelmetlen is. A Sirályt szekálni azután, hogy múlt héten megrohamozták az önkormányzat szekusai. Még maga Tarlós István is feleslegesnek tartotta a razziát, igaz, az ő fő érve nem az volt, hogy mert rendőröket állítottak tulajdonképpen megfélemlítésként és kontrollként egy hányatott sorsú szórakozóhely és közösségi tér bejáratához, hanem mert "érdemtelenül kommunikációs felülethez segítettek egy szabálytalanságot szabálytalanságra halmozó, zavaros motivációtól vezérelt csoportosulást, alkalmat adva a közvélemény ismételt félrevezetésére". Tehát azért, mert a főváros ezzel újabb támadási felületet adott a Sirály mellett kiállóknak é már megint sikerült egy olyan helyzetet felállítaniuk, amiből igazából csak az üzemeltetők jöhetnek ki jól.

Advertisement

Én tényleg nem értem, hogy miért vetett szemet az önkormányzat erre a Király utcai helyre. Értem, hogy a zavaros szerződések miatt könnyen támadható (a Sirály üzemeltetői szerint azért nem fizettek bérleti díjat, mert nem volt érvényes megállapodásuk), értem, hogy a helyen tartottak már HaHa-rendezvényeket, de ugyanúgy volt már meghívott vendég kormánypárti politikus is. Ezek mind ürügyek, de mi az igazi ok?

Amikor a rendőrök elhagyták a helyszínt (nem tudom pontosan, hogy mikor érkeztek és meddig maradtak), gond nélkül le lehetett menni a pincébe, ahol folytatódott a negyed6negyed7 fesztivál bulija. De szomorú látni, hogy hacsak valami isteni szikra nem ad megoldást, három nappal később már üres lesz a pince.

Great story, bro, mi?

Vélemény, hozzászólás?