A képviselőket ezentúl előre kell engedni a sorban

A képviselői vagyonbevallás az egyetlen olyan modern kori magyar dokumentum, amit kézírással kell kitölteni, és amit ebben a formátumban is tárolnak utána. Nyilvánvaló Kapitány most elárulja: a rendelkezésnek az az egyetlen célja, hogy a sajtó sokkal nehezebben tudja ellenőrizni a bevallásokat. Egészen primitív szinten akarják kizárni a nyilvánosságot, hiszen a kézírásos szöveget egyszerűen lassabb és fárasztóbb elolvasni, így a nagyobb, több embert a témára állítani képes szerkesztőségeket kivéve kapásból kiesik a kellemetlenkedő sajtó nagy része. A kézírás másik értelme, hogy visszakereshetetlen és adatbázisba sem rendezhető. Így annak, aki a ma publikált salátából nem készített saját, átírt, digitalizált adatbázist, esélye sincs kikeresni hogy mondjuk kinek vannak gyógyszeripari részvényei a Házban, miközben éppen egy ilyen témájú törvénytervezetről szavaznak. 

 Ugyanígy megnehezíti a kézírásos adatbevitel a vagyongyarapodás lebuktatását. Erre azzal is rájátszanak, hogy a korábbi évek bevallási íveit eddig gondosan eltűntették a parlamenti weboldalról. Most a frissek mellett kint hagyták a tavalyiakat is, messzebbre azonban nem lehet visszaásni. 

Advertisement

Ezek szabályok olyanok, mintha a parlamenti képviselőknek joguk lenne mondjuk kitakarni a rendszámuk két első betűjét. Vagy törvény mondaná ki, hogy előre kell engedni őket bármilyen sorban, a vendéglátóhelyeken pedig beleihatnak bárki poharába. 

Elég a nyilvánvalókapitánykodásból, aki még nem olvasta, az böngéssze át az Index klasszul megcsinált adathalmazát! 

Vélemény, hozzászólás?