A magyar rádiók száműzhetetlen kedvencei

Összegyűjtöttük azokat a dalokat, amik mindig szóltak, szólnak és szólni fognak. Gyomorforgató lista.

Advertisement

Egyszer már nekiültem összeírni azokat a dalokat, amik egyszerűen elűzhetetlenek a magyar rádiókból, de a legtöbb esetben fogalmunk sincs, kik lehetnek az előadók, vagy egyáltalán mi ezeknek a számoknak a címe; ezeknek a számoknak, amik beleégtek a közös magyar tudatalattiba. Hogy miért pont ezek a dalok lettek örök kedvencek? Csak valami jogdíjas fondorlatra tudok gondolni.

Miért gyomorforgató ez a lista? Csupán az én személyes élményeim miatt, mert például ezek a dalok szóltak a rádióban, amikor óvodába vittek és ugyanezek a dalok szóltak, amikor hideg hajnalokon melegedett a kocsi, és próbáltunk időben odaérni az általános iskolába. Ez két olyan hely volt, amit egyáltalán nem szerettem, és nyilvánvalóan nem szerettem látogatni sem őket. De muszáj volt. Itt van a mindennapok tortúrájának soundtrackje – a többségüktől még mindig görcsbe rándul a gyomrom.

Advertisement

Vaya Con Dios – Nah neh nah

Mással nem is indulhat a lista, mint a jó öreg Héj nánánával. A belga zenekar az összes magyar rádiókedvenc királynője. A non plus ultra. Európában egész sikeresek voltak. Szívből utálom ezt a dalt.

Ten Sharp – You

Ezek a francos beneluxok! A holland Ten Sharp egyetlen száma, ami vitte valamire. Franciaországban, Svédországban és Norvégiában vezette a slágerlistát. Emellett keserves és végtelenül szomorú szenvedést okozott nekem!

Fool's Garden – Lemon Tree

Ettől az ártatlan német zenekartól nem sajnáljuk a sikert. Abban is biztosak vagyunk, hogy ennek az 1996-os dalnak a jogdíjaiból vásárolnak a kölykeiknek Dunstabzughaubékat és hasonló német dolgokat.

Wes – Alane

A könnyfakasztóan hamar véget ért nyaralások betétdala. Ugyanennek kell szólnia, amikor a kedvenc afrikai focicsapatunk kiesik a vébéről. A kameruni West a Deep Forest fedezte fel. Wes egyértelműen férfi, ez ne is legyen kérdés. A Világslágerek magyarul című hibátlan kazettasorozatra is felküzdötte magát. A magyar címe Szép ez a nap volt. Tőr a szívbe.

Lene Marlin – Sitting Down Here

A legbájosabb dal valaha. Csak vicceltünk.

Sonique – Sky

Erről eszembe jut az összes úszóverseny, amit nem nyertem meg. Pedig nem is indultam úszóversenyeken. A brit énekesnő egy BRIT Awardot is hazavihetett, illetve van még egy slágere, ami szintén könnyedén felférne erre a listára. Persze ő nem tehet róla.

Lisa Stanfield – All Around The World

Frizurában valahol Sinead O'Connor és a The Cranberries énekesnője, Dolores O'Riordan között van. A Vh1 beválogatta a számot a kilencvenes évek legjobb R'n'B dalai közé, és a 20 millió eladott lemez sem kis eredmény. Tökéletes zene lehetett takarításhoz. 1990-ben!!

Aztec Camera – Somewhere In My Heart

Az Aztec Camera egy kiváló zenekar, ezzel kilógnak erről a listáról. Számomra felfoghatatlan, hogy miért pont egy nyolcvanas évekbeli skót new-wave zenekar dalát szúrták ki maguknak a magyar rádiós zeneszerkesztők…

Lighthouse Family – High

Balatoni nyaralások, amikre már szinte nem is emlékszem.

Desireless – Voyage, voyage

A sarokban végigkuporgott vasárnap délutánok és a szörnyű tudat: holnap újra suli.

A komment szekcióba várjuk azokat a dalokat, amik kimaradtak!

Vélemény, hozzászólás?