A magyarok 77%-a nem bízik a kormányban

Illustration for article titled A magyarok 77%-a nem bízik a kormányban

Ma jelent meg a társadalmak jóllétét vizsgáló, félévente megjelenő Society at a Glance tanulmány legfrissebb száma, melyből kiderül, hogy a magyarok félnek este hazamenni, nem bíznak választott vezetőikben, aztán öngyilkosok lesznek.

Advertisement

A dolgozatot a párizsi székhelyű OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) készítette Gallup-adatokból, az sajnos nem derül ki a nyilvánosan elérhető részből, hogy mikor készültek a felmérések, na, elolvastam odáig, a kormány népszerűségére vonatkozó rész 2012-es számokból van.

A Quartz készített néhány grafikont a legérdekesebb adatokból, kiszedtem a Magyarországra vonatkozó részeket.

Advertisement

Illustration for article titled A magyarok 77%-a nem bízik a kormányban

A magyarok mindössze 58,9%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy „Biztonságban érzi magát, ha lakhelyén éjszaka egyedül sétál haza?”, ami borzasztó alacsony, 13 százalékponttal marad el az OECD-átlagától, és amit nem is értek. Az éjjel vidáman lófráló norvégok (88,9%) és indonézek (89,7%) bezzeg nem paráznak.

Advertisement

A 15 évnél idősebb magyarok 44,5%-a él házasságban, ami szintén elég alacsony érték: az OECD átlaga 52,4%, Dél-Európa 60–65% között van.

Illustration for article titled A magyarok 77%-a nem bízik a kormányban

Advertisement

Ez a kormányos szám az összes közül a legfurcsább annak fényében, hogy mindjárt elsöprő többséggel fogják újraválasztani a Fideszt: a „Percentage expressing confidence in national government”, azaz az emberek hány százaléka bízik országának kormányában, a magyarok 23%-ára igaz. Mindössze Japán, Csehország és Görögország lakói méregetik ferdébb szemmel főnökeiket, az OECD-átlag 42,6%, a lista tetején Svájc áll 82,2%-kal.

75 éves várható élettartamunk 5,1 évvel marad el az OECD-átlagtól és közel 8 évvel az átlagosan 82,8 és 82,7 évig élő svájciaktól és japánoktól. Még mindig jobb dolgunk van persze, mint az oroszoknak, akik átlag 69 évvel tervezhetnek.

Advertisement

Illustration for article titled A magyarok 77%-a nem bízik a kormányban

Öngyilkosságban toronymagasan vezet Dél-Korea (33,3/100 000), Magyarország 22,8/100 000-rel erősen lemaradva a második. Japánt azért előzzük. Érdekes, hogy Magyarország, Dél-Korea és Japán a világ három talán legelöregedettebb társadalma.

Advertisement

A grafikonok alapján összességében valami olyasmi derül ki, hogy Svájc egy fullasztóan kellemes hely, Magyarország meg egy ilyen szomorú kis parás izé. Én mondjuk jól érzem ma magam, ne üljenek fel a párizsi propagandának.

Update

A kormányba vetett bizalomra vonatkozó adatok 2012-es felmérésből származnak, amikor az aktuális magyar kormány népszerűsége a mélyponton volt. A módszertanról annyit írnak, hogy 1000–4000 közti, 15 évnél idősebb embert kérdeztek meg. Ez kicsit érthetőbbé teszi a grafikont.

Vélemény, hozzászólás?