A nap, amikor Magyarországon hivatalosan is visszatért a kádárizmus

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: Magyarországon 2013. nagypéntekén visszaállt a Kádár-rendszer. És nem „valami olyasmi”, hanem AZ maga. Az ugyanis, hogy egy kormányellenes tüntetés előtt egy nappal a szervezőket megfélemlítésből beviszi a rendőrség, aztán élve elengedi, az maga a kádárizmus. A dolog egyrészt persze

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: Magyarországon 2013. nagypéntekén visszaállt a Kádár-rendszer. És nem "valami olyasmi", hanem AZ maga. Az ugyanis, hogy egy kormányellenes tüntetés előtt egy nappal a szervezőket megfélemlítésből beviszi a rendőrség, aztán élve elengedi, az maga a kádárizmus. A dolog egyrészt persze borzasztóan szomorú, másrészt annyira azért nem kell kétségbe esni.

Ezt a rituális színházat ugyanis nem a telivér, stabil, hanem a gyengülő diktatúra játszotta el, általában március 15.-e előtt. Abban az időszakban, amikor a kevés ellenzékit megkínozni, komolyan összeverni, hosszú börtönbüntetésre ítélni vagy agyonlövetni már nem merték, mivel Magyarország nagy nemzetközi szervezetektől vett fel kölcsönöket, és ha kínoztak volna, nem kapnak több dollárt, akkor meg kitör az éhséglázadás. És tudjuk, mi lett a dolog vége, pedig az akkori Orbán Viktor mögött ott állt egy Szovjetunió, a mostani mögött pedig még Putyin és az azeri spanok sem állnak ott abban az értelemben.

Advertisement

Én igazából csak azt nem értem, hogy ha a dolgok logikája vagy a történelmi szükségszerűség vagy micsoda ezek szerint azt is diktálja, hogy az események ennyire hasonlóan történjenek meg, miért nincs ott valaki a Felső Vezetésből, aki felkiált, hogy "de gyerekek, ez túlzottan is hasonlít, már csak PR-szempontból is"? Gyorsan válaszolok is magamnak: mert már senki sem érzi a Felső Vezetésből, hogy ez mennyire kínosan önleleplező. Vagy ha érzi, nem érdekli. Ha bárki kormányzati figurát zavarna, hogy pont úgy cselekszenek, mint a Kádár-rendőrség, akkor 2 nappal előbb vagy később, de nem pont a szombati tüntetés előtti napon viszik be a Fidesz-székház udvarának és teraszának elfoglalóit. A párhuzam annyira kiszúrja a szemet, főleg, hogy maga Kövér László is a késő kádári élményeit emlegette, amikor nemrég a székházfoglalókat támadta, hogy képtelenség nem arra gondolni: ez szándékos figyelmeztetés, szándékos visszautalással.

Az Új MSZMP csak abba nem gondol bele, hogy a késő kádári rendszer olyan járulékos dolgok miatt tudott sokáig fennmaradni, mint az utazás korlátozása és a sajtó szinte totális kontrollja, ami ma már akkor sem fog összejönni nekik, ha Orbán Viktor epiláltatja a haját, elkezd sakkozni és lépten-nyomon a grízes tésztát emlegeti.

Vélemény, hozzászólás?