Unalmas a közösségi kertészkedés? Itt a városi méhészet Pesten!

Még isten igazából véget sem ért a városi kertészet divatja, a cigicsikkek közül hajtó szamócák és a kutyafuttatókon termett paradicsomok aranykora, máris itt az újabb őrület.

Illustration for article titled Unalmas a közösségi kertészkedés? Itt a városi méhészet Pesten!

Még isten igazából véget sem ért a városi kertészet divatja, a cigicsikkek közül hajtó szamócák és a kutyafuttatókon termett paradicsomok aranykora, máris itt az újabb őrület.

Advertisement

A közösségi méz kifejezesnéknek van egy kicsit hippikoktél hangulata, amikor a házibuliba érkezők egy nagy közös vájlingba öntik a piájukat és aztán igazságosan mindenki abból iszik.

Advertisement

Ám itt nem erről van szó, pusztán félvad városi rovartartásról. Ahogy a kezdeményezés blogjában olvashatjuk:

"Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az Operaház tetején működik a városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként is szokás emlegetni. Magyarországon a méhészkedés jelentős múltra tekint vissza, de városi gyakorlatának egyelőre nincsenek hagyományai."

Advertisement

Szerintem ugyan az önkormányzati birkatartás sem feltétlenül hülyeség, de a városi méhészkedés kifejezetten tetszik.

Mondjuk a méhek által látogatható mini múzeum ötlete már kicsit nyögve nyelős nekem, de ha ez kell a figyelemfelkeltéshez, hát legyen:

"Különleges vállalkozásra készül a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja idén nyáron Budapest közepén. Florian Haas és Andreas Wolf nyilvános, bárki által megközelíthető városi térben alakít ki urbánus méhészetet, amit egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondoz majd. A munkába bárki becsatlakozhat, aki szeretne többet megtudni a méhészkedésről és a mézkészítésről.

A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak. A kaptárak tetején múzeumot nyitnak a méheknek, amelynek makettszerű kiállítótereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó tárlatot.

A finger csoport tagjai június 5-én, szerdán 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatti Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóba várják az érdeklődőket, ahol bemutatják a kezdeményezést és városi méz-kóstolást tartanak."

Vélemény, hozzászólás?