Adóbehajtókat küld a nyaralókra a balatoni önkormányzat

Illustration for article titled Adóbehajtókat küld a nyaralókra a balatoni önkormányzat

Igen, a Balatonon akkor is fizetni kell idegenforgalmi adót a haverjaid után, ha te hívtad meg őket a saját nyaralódba. A jelenség nem új, de mindig meglepő.

Advertisement

Ezt a leckét tanulta meg a Facebookra feltett dokumentum szerint egy házigazda, amikor beállított egy adóellenőr a balatonszemesi nyaralójába és az ismerősökre mutogatva elkezdett pénzt követelni.

Részletek a tetten ért adócsaló beszámolójából:

…egy kedves hölgy sétál be a kapun egy hatalmas mappával a kezében…
„Az adót jöttem beszedni…” – mondta.
Kissé meghökkenve tettem pihenőre a fűnyírót, és a következő (szerintem indokolt) kérdés hagyta el ajkaim fogságát:
„Milyen adót?”
„Az idegenforgalmi adót!” – közölte, majd sietve hozzá tette:
„Szeretném elkérni a VENDÉGKÖNYVET…”
Ahaaa, tudtam…, ez a Kész Átverés… Reméltem, hogy Balázs hamarosan előugrik, de addig is mentve a menthetőt:
„Kedves Hölgyem… Vendégkönyv?! Ez egy magán nyaraló, nem hotel!”
Azonnal kaptam hirtelen választ…
„Akkor azok ott kik?” – mutatva a kertben reggelijüket fogyasztó barátaimra
„Barátok, kollegák…”
„HÁT EZ AZ!” – harsant fel a válasz!
Itt szerintem észrevehette meglepődésem nem csekély mértékét és egy laza mozdulattal a lentebb csatolt hivatalos dokumentumot tolta orrom alá, melyből egy kis részt most itt is szeretnék idézni:
„Az adó beszedésére kötelezett … az a) és c) pont alá nem tartozó helység üdülés céljára történő bérbeadása ingyenes használatra átadása … idegenforgalmi adot kell fizetni még akkor is, ha az ingatlan tulajdonosa szivességből (ellenszolgáltatás nélkül, baráti, rokoni alapon) látja vendégül őket…”
Itt már volt egy kis mosoly arcomon, bár nem őszinte… (…) Ez egy 2013 áprilisától érvényes helyi adórendelet, melynek mértéke 390,- Forint minden egyes személyre minden eltöltött éjszaka után…
Azaz egy nyolc fős kis csapat kifizet egy hétre 21 840.- Forintot… a SEMMIRE…
(…) szeretném leszögezni, hogy a Hölgy végtelen kedves és segítőkész volt… Maga az elv ami bosszant és mélységesen felháborít…

Advertisement

Tehát ha mondjuk az unokatesók jönnek héderezni, akkor is ki kell utánuk fizetni a fejenkénti és éjszakánki 390 forintot. A dokumentum hivatkozik a 9/2007. számú rendeletre, amit a szöveg szerint Balatonszemes honlapján le lehet tölteni, de én akárhogy is kerestem, nyomát sem találtam. Na persze, mert az előző, 23/2002. számú rendeletet kell nézni, amit hiába dátumoztak 2002-esre, már vannak benne 2012-es módosítások is. Eszerint így néz ki a törvény. Eljött a bulletpointok ideje!

  • adóköteles az, aki nem bejelentett állandó lakosként egy vendégéjszakát eltölt az ingatlanban
  • adómentesek a 18 éven aluliak, a fekvőbetegek, a szociális intézmények lakói, a diákok, illetve akik munkavállalás céljából tartózkodnak az ingatlanok
  • az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma
  • ha az ingatlant pénzért adták ki, akkor a szállásdíjal együtt szedi be az utolsó napon
  • ha szimpla jófejségből, akkor az ott-tartózkodás utolsó napján
  • az idegenforgalmi adót 15 napon belül kell kiegyenlíteni
  • a vendégekről nyilvántartást kell összeállítani, amiben szerepelnie kell minden olyan tényezőnek, ami az adót módosíthatja, bár az idei magyarázó papír szerint a vendégkönyvbe nem muszáj beleírni az ingyenvendégeket
Advertisement

Még szerencse, hogy a vendégkönyvbe nem kell beleírni a haverokat! Persze az indoklás a legszebb, ugyanis az idegenforgalmi adó mértéke dönti el, mennyi normatív támogatást kap egy önkormányzat az államtól, azaz minden egyes polgármesteri hivatalnak annál több költenivalója lesz kaspókra, padokra és bicikliutakra, amennyire hatékonyan szekálja a saját turistáit. Azaz mindannyiunk érdeke, hogy befizetésre kerüljön.

2011-ben így nézett ki az idegenforgalmi adóbevallás lapja:

Illustration for article titled Adóbehajtókat küld a nyaralókra a balatoni önkormányzat

Advertisement

A jelenség persze nem most kelt először felháborodást az interneten, de van egy gyanúm, hogy évente lesz egy ilyen. Tavaly például a Mandinernél háborodtak fel azok, hogy Balatonföldváron sáskaként repültek rájuk az ellenőrök érkezés után. Földváron ráadásul idén január óta már 420 forint lett az adó.

Próbáltam elérni több balatonparti települést is, hogy náluk hogy megy az adóbehajtás, egyáltalán mik a jogai egy ilyen adóellenőrnek, mert az szerepel a papíron, hogy akkor is felveheti a vendégek listáját, amikor a házigazda nincs otthon, de mi van akkor, ha mondjuk a kapun sem engedem be? Egyelőre nem sikerült őket elérni.

Advertisement

Történetesen van egy ismerősöm Balatonszemesen, akinél már ezek szerint több illegális vendégéjszakát töltöttem el. Megkérdeztem, hogy nála voltak-e már ilyen ellenőrök. Azt mondta, hogy még nem is hallott ilyesmiről.

Ha tettenért téged is az adóellenőr, ahogy illegálisan szállásolod el a haverjaidat, ha nem tudtad bizonyítani, hogy csak egy délelőttre mentél le vagy ha az adóellenőr faltörő kossal verte a kaput és csak úgy potyogott a zsebéből a sárga csekk, akkor mindenképpen írd meg nekünk a cinkKUKACcink.hu címre.

Vélemény, hozzászólás?