Aprópénz a 452 milliárd, amiből a négyes metró épült

A négyes metró költségvetése Magyarországon feneketlen pénztó, Amerikában inkább csak pocsolya. A Gizmodo olvasói is megcsodálták a négyes metrót, és kiderült, hogy ott azért ez nem másfél évtized belpolitikáját meghatározó összeg.

Advertisement

Ezt írta CJ olvasó:

2009-ben a gimnáziumom kétmilliárd dollárból (~452 milliárd forint) épített egy a metróvonalnál azért sokkal kevésbé lenyűgöző színháztermet. Nem nagyon használják közösségi színházként, ahogy eredetileg tervezték, de legalább színtisztán az adófizetők pénzéből készült. Egy iskolaévben úgy hatszor használja összesen az iskola és a közösség, és bár elvileg van öt színházterem öt különböző színpaddal, négy jegypénztár, négy rendezői iroda, hat büfé; három jegyiroda bezárt, az egyik rendezői irodát és a büfék felét sose használták, és a színpadok közül is csak az egyesre, a kettesre és a négyesre léptek eddig. A lényeg az, hogy egy metróvonal még mindig nem a legkevésbé költséghatékony beruházás, amire közpénzt el lehet verni.

Advertisement

CJ elég fullos gimibe járhat, mert ennyi pénzből azért három B–2-es bombázó is megvan (lehet, hogy elnézett nullákat), de a fene tudja, mégiscsak arról az országról van szó, ahol halál komolyan nyomtak szenátorok a négyes metró költségének ötödéért, közel százmilliárd forintért egy hidat, ami egy ötven lakosú alaszkai szigetet kötött volna össze a szárazfölddel.

Valamint arról az országról, ahol néhány hónapja a négyes metró költségvetésének másfélszeresét ajánlotta egy sikeres fiatal vállalkozó egy huszonéves fiú mobilos játékáért.

Advertisement

Illustration for article titled Aprópénz a 452 milliárd, amiből a négyes metró épült

Ennél sokkal mókásabb volt a magyar filmművészetben jártas BonafideSupraman válasza, aki a Kontrollból posztolta be ezt a képet, és azt írta mellé, hogy még egy pár állomás, ahol ezek a csávók ellenőrködhetnek.

Advertisement

Gif: Gifszínház

Vélemény, hozzászólás?