Árok Kornél másodpercekig égett, de egy buksza eloltotta

„Haló. Schmuck Andor vagyok. Holnap reggel Árok Kornél felgyújtja magát a Belügyminisztérium előtt.” Ki tudna ellenállni egy ilyen telefonhívásnak? Én nem tudtam.

Illustration for article titled Árok Kornél másodpercekig égett, de egy buksza eloltotta

"Haló. Schmuck Andor vagyok. Holnap reggel Árok Kornél felgyújtja magát a Belügyminisztérium előtt." Ki tudna ellenállni egy ilyen telefonhívásnak? Én nem tudtam.

Advertisement

Már messziról látom a motorról a Roosevelt tér közepén az operatőröket és valami piros foltot. Közelebb érve az operatőrök operatőrnek bizonyulnak, a piros folt pedig egy vadmacskaruhás, irtó magas sarkakon tipegő, merészen ívelő szemöldököt viselő csajnak, akiről Herczeg 444 Márk riporter azonnal megsúgja, hogy "ő az, akit a Schmuck Andor úgy szokott bemutatni, hogy a húgom.'

Illustration for article titled Árok Kornél másodpercekig égett, de egy buksza eloltotta

Advertisement

Árok Kornél, a szocdemek performanszművésze nem a fasizmus vagy az Együtt 2014 közvéleménykutatási eredményei miatt fogja felgyújtani magát, hanem azért, mert a tűzoltók régi védőruháját olyan újra cserélték, amiben azóta többen is komoly égési sérüléseket szereztek a teszteken.

A sajtóhecc leglátványosabb eleme Schmuck Andor állítólagos húga mellett egy klasszikus, kanárisárga napközis kancsó, ami SZOCDEMEK feliratot visel az oldalán. Az elején azt képzeljük, hogy ebből fogják majd meglocsolni Árokot könnyen gyulladó szocdemlével, de később kiderül, hogy ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna.

Advertisement

Illustration for article titled Árok Kornél másodpercekig égett, de egy buksza eloltotta

A kancsót mindenesetre lefotózom egy vékony, szemüveges szocdem fiú kezében.

Árok, aki eleve védőruhába öltözve jelent meg, leguggol és egy kis üvegből egy egész kevés átlátszó zselét ken a karjára. Rituális mozdulatnak tűnik a dolog, aztán kiáll az ellenzéki tűzoltó, és elmondja az egybegyűlteknek, hogy a hatvanvalahány forintért beszerzett új ruhák veszélyesek a kollégákra nézve, a katasztrófavédelem pedig kamuzott, amikor azt álltotta, hogy az első teszten pénzérme nagyságű, jelentéktelen égési sebeket szenvedett csak el egy tűzoltó. Erről Ároknak bizonyítéka is van, bemutatja a zárójelentést, ami szerint a tűzoltó az egyik vállán tenyérnyi területen első- míg a másikon egy 10X10 centis részen másod- és harmadfokú égési sérüléséket szenvedett el.

Advertisement

Illustration for article titled Árok Kornél másodpercekig égett, de egy buksza eloltotta

Most egy olyan régi, leselejtezett ruhában, amilyent 16 éves a felszerelésemkor kaptam, meg fogom gyújtani a karomat – mondja, én meg elképedek. Ez lett a fáklyaként égő ellenzékiből? Egy rohadt karfelgyújtás? Na mindegy, arrébb vonulunk pár métert, hogy jobban mutassanak a felvételek. A szegény ember Ján Palachja fogja az öngyújtót, csattint, de semmi sem történik. Megint csattint, nincs égés. Elküld valakit zseléért, ráken, csattint és végre ott a láng! Elfordítja erre, hogy az operatőrök jobban vehessék, aztán elfordítja arra, a vadmacskaruhás leönti vízzel a Szocdemek feliratú kancsóból és már vége is, annyi idő alatt, míg ezt a mondatot elolvastad.

Advertisement

Én ezután úgy veszem, hogy az Orbán-kormány már meg is bukott.

Vélemény, hozzászólás?