Áthajtottak a tűzoltók a repülőkatasztrófa áldozatán

Illustration for article titled Áthajtottak a tűzoltók a repülőkatasztrófa áldozatán

Egyre több részlet derül ki a szombati San Franciscó-i Boeing-balesetről, amiben két utas meghalt és száznyolcvanan megsebesültek. A pilóták töketlenkedtek, a tűzoltók pedig átgázoltak az egyik áldozaton.

Advertisement

Múlt szombaton az Asiana repülőtársaság Szöulon keresztül Sanghajból San Franciscóba tartó járata lassú ereszkedés után lezuhant a kifutópályán. A repülő kigyulladt, két kínai tinédzser az életét vesztette, többen megsérültek, de a hírek szerint nem súlyosan. Az csak párnapos vizsgálat után derült ki, hogy pontosan mi okozta a balesetet: a pilóták ugyan bekapcsolták az automatát a sebesség megtartásához, de ez a sebesség túlságosan alacsony volt, a hitt 137 csomó helyett csak 103 csomón ment a Boeing. A gép kerekei letörtek a hullámvédő gáton, a pilóták megpróbáltak korrigálni, de már túl késő volt. Több túlélő is hallotta, ahogy kényszerleszállás előtt felbőgnek a gép motorjai.

Az automatát még vizsgálják. A pilótáról azóta kiderült, hogy életében ez volt az első alkalom, hogy egy Boeing 777-es gépet próbált a földre tenni, a másodpilótának pedig ez volt az első útja ebben a pozícióban. Azt is még vizsgálják, hogy pontosan, mi, hogyan és kitől hangzott el a pilótafülkében, illetve hogy pontosat min ügyködött a járat négy pilótája. Annyi biztos, hogy hét másodperccel a becsapódás előtt valaki nagyobb sebességet kért, mivel észrevette, hogy a gép sokkal lassabban száll mint az ajánlott landolási sebesség. Pár másodperccel később a botkormány vadul elkezdett rázni, megszólalt egy automata vészjelzés, miszerint a repülő kezd leállni. Másfél másodperccel a becsapódás előtt valaki kiadta a parancsot, hogy a landolást törölni kell.

Advertisement

Szombat óta az is kiderült, hogy landolásnál letört a gép farka és abban vágódott ki az aszfaltra két utaskísérő. Mindketten túlélték.

A legdurvább hír azonban a helyi tűzoltóktól jött, akik bevallották, áthajtottak a szerencsétlenség egyik áldozatán, egy tizenéves kínai lányon. A balesetben ő és osztálytársa halt meg, osztályukkal együtt egy keresztény nyári táborba indultak.

Advertisement

Fotó: AP

Vélemény, hozzászólás?