Ausztriában hagyta a diákot a Vasi Volán járata – update!

Illustration for article titled Ausztriában hagyta a diákot a Vasi Volán járata - update!

A 16 éves szombathelyi lány egy nap otthon felejtette a bérletét, büntetés helyett otthagyták Oberwartban, írja a nyugat.hu.

Advertisement

A szombathelyi diák Oberschützenbe jár iskolába, de egy nap véletlenül otthon felejtette el a bérletét. Hazaúton kérték tőle, megpróbálta kimagyarázni, de ebből csak végtelen szenyózás lett. Anna hiába érvelt azzal, hogy minden egyes nap volt érvényes bérlete, és szerepel egy listán, amin a buszon utazó bérletes diákok névsorát jegyzik, ez nem érdekelte az ellenőröket. A lány a rokonait sem tudta hívni, mert nem működött a roaming a telefonján. Annának három ellenőrrel kellett paroláznia, akik egymásra, de főleg a felettesükre mutogattak, mire egyszerűen becsukták a busz ajtaját és otthagyták Ausztriában.

Annának szerencséje volt, nem kellett kiállnia stoppolnia és beszállni egy kamionos mellé, hanem el tudott sétálni a városban lakó nagynénjéhez. Végül este ért haza a délután helyett.

Advertisement

A nyugat.hu megkérdezte a Vasi Volánt, hogy ezt így hogy, miért nem nézték meg az utaslistát, miért nem kérdezték meg a sofőrt, aki ismerheti is, miért nem lehetett később bemutatni a bérletét. A válasz ez volt:

A Szombathely – Bucsu/Schachendorf – Oberwart útvonalon nemzetközi külön célú menetrend szerint közlekedő járatunkkal kapcsolatos levelére az alábbi tájékoztatást adjuk:

Társaságunk több éve végzi az ausztriai település oktatási intézményeibe járó tanulók – szülői kérésre – zárt körben történő utaztatását. Az igényelt szolgáltatás külön célú menetrend szerinti személyszállítás, azaz az utazás célja alapján meghatározott utaskör menetrend alapján végzett szállítása más utasok kizárásával, az utazást szervező személyétől függetlenül történik.

A Vasi Volán Zrt. a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál kezdeményezett és jóváhagyott koncesszió alapján végzi tevékenységét, ami pontosan meghatározza az utazásban résztvevők körét, valamint a szolgáltatás díjazását is. Így az autóbuszon csak az ausztriai oktatási intézményekben tanuló diákok az adott hónapra érvényes bérlet igazolvánnyal tartózkodhatnak és napi menetjegy váltására nincs lehetőség.

Az utazásban résztvevők törvényes képviselői részére a 2012/2013-as tanév előtt megküldtük a Volán szakmacsoport szolgáltatásainak Utazási feltételeire vonatkozó kiadványát, ami részletesen leírja, hogy az autóbuszjárat csak érvényes bérletjeggyel – amit az utasnak felszálláskor és ellenőrzéskor is fel kell mutatnia – vehető igénybe. A diákot az ellenőr az autóbuszra ennek hiányában jogszerűen nem engedte fel, valamint az autóbusz vezetők – mivel váltva dolgoznak ezen a járaton – sem tudták igazolni a bérletjegy esetleges meglétét, amire egyébként nincs is felhatalmazásuk.

Utólagos bemutatás lehetőségét az érintett szülők kezdeményezésére nem alkalmazzuk, helyette az érvényes utazási igazolvánnyal nem rendelkezőt az Utazási feltételekben foglaltaknak megfelelően kizárjuk az utazásból.

Advertisement

update: a nyugat.hu cikke után jelentkezett Annánál a Vasi Volán egyik vezetője és bocsánatot kért a lánytól. A cég azt is felajánlotta, hogy egy hónapig állják a bérletét. A vezető szerint a munkatársak szabályszerűen jártak el, de nem mérlegeltek minden körülményt.

Kép: Vasi Volán

Vélemény, hozzászólás?