Az amerikai demokraták, az OTP és a MOL állnak Bajnai mögött

Nem lennék az Uj Péter-féle Jeti Válasz újságíróinak helyében, annyian állnak egymás mögött a szűk kis szerkesztőségben. Uj mögött Bajnai, mögötte meg három nagy cég, két magánember és egy politikai alapítvány. Egy sima hugyozás is istentelen nagy szervezést igényelhet. Onnan tudom ezt, hogy Bajnaiék ma közzétették,…

Nem lennék az Uj Péter-féle Jeti Válasz újságíróinak helyében, annyian állnak egymás mögött a szűk kis szerkesztőségben. Uj mögött Bajnai, mögötte meg három nagy cég, két magánember és egy politikai alapítvány. Egy sima hugyozás is istentelen nagy szervezést igényelhet. Onnan tudom ezt, hogy Bajnaiék ma közzétették, kiktől kaptak 1 millió forintnál többet.

2012-ben az Együtt 2014 párt mögött álló, Bajnai által gründolt Haza és Haladás Alapítvány messze legnagyobb támogatója a Center for American Progress, 228771 dollárral, ami kicsivel több, mint 52 millió forint. A CAP a demokrata párthoz közelálló, baloldali intézet, az a fajta, amit a világlátott magyarok tinktenknek szoktak hívni. Alapító elnöke John Podesta, Bill Clinton elnök kabinetfőnöke volt.

Advertisement

A második legnagyobb Együtt-támogató az OTP, 30 millióval, hiába szokás Csányi Sándort jobboldalinak elkönyvelni. A harmadik legbőkezűbb pedig az állami befolyás alatt álló MOL volt 15 millióval. Még egy vállalat adott 3 milliót, Oszkó Péter tanácsadó cége, a TMC First Kft. Amerikában, de nyugat-európai országokban is természetes jelenség egyébként, hogy nagyobb cégek több pártot is támogatnak, hogy akkor se legyen baj, ha váratlan eredmény születik a választásokon.

A vállalatokon kívül két magánember is benyúlt a zsebébe, a Graphisoftos Bojár Gábor 3, míg Winkler Gyula, egykori wallisos vezető, BÁV-vezér és Szerencsejáték Rt. igazgatósági tag 5,1 milliót vágott ki az európai értelemben vett progresszív asztalra.

Advertisement

update: Mint az eredeti dokumentumban látható, a H és H a bevételek mellett a nagyobb kiadásait is összegezte. Feltűnt, hogy miért a Magyar Pedagógiai Társaság kapta a legmagasabb, 7 millió 450 ezer forint plusz áfás összeget, ezért rákérdeztem az alapítványnál, ahonnan, ez a válasz érkezett:

A Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy átfogó oktatási projekten dolgozik, amelynek bemutatója május elején lesz. A projektben több mint 40 szakértő dolgozik és minden korábbinál részletesebb tanulmány készül az oktatásról.

Vélemény, hozzászólás?