Az Új Nemzeti Bank első sajtóközleményében kapásból elmúlthatévezik, és nem bontja ki az igazság minden szeletét

Íme, kijött a Matolcsy-féle jegybank első közleménye. Egy MNB-től jött körlevél általában annyira izgalmas, mint egy tizedére lassított Harrach Péter-felszólalás, de a legelső ezzel együtt mindig érdekes. Matolcsy legfontosabb üzenete, hogy régen minden rosszabb volt, az elődje például az egyszemélyi irányítási rendszert favorizálta, ő viszont visszacsinálja ez. A következő MNB-közlemények igazságtartalmának megítélését nehezíti, hogy az igazság ezzel szemben az, hogy Matolcsy gazdasági miniszterségének utolsó napjaiban úgy változtatta meg az MNB alapító okiratát, hogy önmagának, vagyis a mindenkori elnöknek az elődjéné jóval több irányítási jogot adott.

A közleményből ezen kívül az derül ki, hogy kemény költségcsökkentés lesz a Nemzeti Bankban. Egy jegybankelnök tevékenységét természetesen nem a közleményei alapján kell megítélni, de a nyitány semmiképpen sem arra utal, hogy György konzervatív módon próbálná irányítani az új munkahelyét.

Advertisement

De ne beszéljek én, íme a teljes szöveg, vágatlanul:

Hatékonyabb lesz a Magyar Nemzeti Bank

A közelmúltban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által az MNB-ben feltárt törvénysértések kivizsgálása érdekében a jegybank új vezetése első munkanapján kezdeményezte a működési terület azonnali és átfogó ellenőrzését.

Elsőként az ÁSZ vizsgálat során kifogásolt 1 milliárd forintos prémium és bónuszalap azonnali 25 %-os csökkentését kezdeményezte.

A működési költségek csökkentése érdekében pedig indítványozta az üzemeltetési területet érintő 20 %-os költségcsökkentést, amelyet 2 éven belül kell végrehajtani.

A Magyar Nemzeti Bank új elnöke nem ért egyet elődjével, aki a jegybankban egyszemélyi irányítási rendszert vezetett be. A jegybanktörvény szellemiségének megfelelően az MNB elnök és az alelnökök mellett 5 ügyvezető igazgató alá szervezi a feladatokat, ezzel is helyreállítva az Igazgatóság korábbi szerepét.

A Monetáris politika megvalósításáért felelős ügyvezető igazgató Palotai Dániel, a pénzügyi stabilitásért és a hitelösztönzésért Nagy Márton ügyvezető igazgató felel.

Sándor György eddigi ügyvezető igazgató továbbra is az intézmény működtetéséhez kapcsolódó feladatokat végzi. Az új vezetés tagja Csizmadia Norbert, aki a fiskális koordinációért felelős ügyvezető igazgatói posztot tölti be.

Dr. Nagy Róza főigazgató a jövőben a Magyar Nemzeti Bank jogszerű és hatékony működésért felel.

Vélemény, hozzászólás?